Sika BH najnovija građevinska rješenja primjenjuje na domaćim projektima

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sika BH najnovija građevinska rješenja primjenjuje na domaćim projektima

07.11.2018. 12:27 / Izvor: Akta.ba

Kompanija Sika BH osnovana je 2014. godine i od tada do danas bilježi konstantan uspjeh.

Dio je globalne kompanije osnovane davne 1910. godine, koja ima podružnice u 101 zemlji širom svijeta, proizvodnju u preko 200 tvornica, te više od 18,000 zaposlenih.

Sinančević Suad, direktor kompanije Sika BH, za Akta.ba je kazao da su od osnivanja ureda u Sarajevu do danas konstantno usmjereni na rast i razvoj o čemu govore njihovi uspjesi kroz razne projekte.

"Na globalnmo nivou možemo se pohvaliti podatkom da je u prvih devet mjeseci tekuće godine Sika nastavila sa uspješnim rastom prodaje od 14,1 posto u lokalnoj valuti 15,0 posto u CHF,  postigavši novu rekordnu prodaju od 5.322,7 miliona CHF. Osnovana je još jedna nacionalna podružnica, otvoreno šest novih fabrika i završene su tri akvizicije. Ono što je za nas značajno jeste da je zabilježen rast u svim regijama, pa tako i u BiH. Planovi za ovu godinu bili su veoma ambiciozni ali je Sika BH d.o.o. u prvih devet mjeseci 2018. godine uspjela poslovati daleko iznad očekivanja što nam omogućava još jači i bolji razvoj u godinama koje su pred nama”, govori Sinančević.

Na bh. tržištu Sika je prepoznata ne samo po programu hidroizolacija, već proizvodima koji se ugrađuju od temelja do krova.

NOVA INOVATIVNA RJEŠENJA I PROIZVODI

Sinančević kaže kako za cilj imaju svake godine osvojiti novi dio građevinskog tržišta radeći sa svim ciljnim skupinama putem in-house treninga, edukacija u njihovom trening centru, podrške na gradilištu i sl., ali i uvođenjem na tržište novih inovativnih proizvoda i rješenja.

Ova kompanija aktivno sudjeluje u mnogim većim i manjim građevinskim projektima širom Bosne i Hercegovine.

"Od tih projekata bi posebno naglasili projekte autoputeva gdje su korišteni mnogi naši materijali za hidroizolaciju, zaštitu kao i aditivi za betone. Također se ponosimo brojnim projektima hidroizolacije krovova, hidroizolacije temelja i podzemnih objekata, sisteme za ljepljenje ventilirajućih fasada, itd. od kojih bi istakli MCI Široki Brijeg, stambeno-poslovni objekat Veneto - Otoka, Hotel Bigesta Ljubuški, Poliklinika i hotel Alea Kandić, Sarajevo Vawes, O.Š.Umihana Ćuvidina u Sarajevu, Ruska Pravoslavna Crkva u Banjaluci, Delta Planet Banja Luka, Nogometni savez BiH, Orbico ali i mnogi drugi podjednako značajni u našem radu", kazao je Sinančević.

Sika je predana konceptu održivog razvoja. Stoga su kako Sinančević kaže posebno ponosni na činjenicu da su njihova rješenja za podlijevanje temelja i hidroizoliranje korištena na prve dvije Vjetroelektrane u BiH Mesihovina i Jelovača.

Kada je u pitanju vizija poslovanja u narednih nekoliko godina Sika BH vjeruje u nastavak rasta aktivnosti u industriji i građevinarstvu i jačanja pozicija na bh. tržištu i u narednom periodu.

"Paralelno sa ovim aktivnostima raditi ćemo i na razvoju tehničke podrške u vidu opreme koja prati poslovanje, opreme za ispitivanje betona i sl., a koja nam omogućava još bolju edukaciju izvođača. Fokus ćemo staviti na tehnološki razvoj, te na prije i poslije-prodajnu podršku", govori Sinančević.

Dodaje da će jedan od razvoja biti i dalje ulaganje u kadar i širenje tima.

"Sika BH trenutno broji 12 zaposlenih, što je tri puta više nego na početku našeg rada. Ali i  pored toga, namjeravamo i dalje ulagati u proširenje našeg tima u BiH, a sve u cilju kako bi našim partnerima pružili što kvalitetniju i bržu uslugu", govori Sinančević.

EDUKACIJA KAO KLJUČ USPJEHA

Da ova kompanije vjeruje da educiranje ljudi donose uspjeh u kompaniju pokazuje i podatak da su 2016. godine otvorili svoj showroom i trening centar u Sarajevu u okviru kojeg su oformili kvalitetan i stručan prodajni tim, kako bi partnerima pružili što bolju uslugu i educirali ih.

"Sika trening centar se pokazao kao veoma uspješan, a u njemu smo do sada uradili veliki broj školovanja - edukacija naših partnera kao što su Roofing Training tj. Školovanje za krovopokrivače, te Škola za hidroizolatere, u daljem radu sigurno ćemo nastaviti sa razvojem ovog centra kroz uvođenje novih edukacija i programa", kazao je Sinančević.

Sa glavnim sjedištem u gradu Bar u Švicarskoj, Sika AG kao specijalizirani proizvođač građevinske hemije, je aktivna na svjetskom nivou u poslovima vezanim za proizvodnju materijala specijalne namjene u oblasti građevinarstva i industrije.

Nude profesionalna rješenja za zaptivanje, vezivanje, izolaciju, ojačavanje i zaštitu nosećih konstrukcija, kao i proizvode i komponente za vozila, mašine i visokogradnju.

Inače, malo korisnika zna da je Sika ujedno naziv prvog proizvoda, tipa morta kojeg je 1910. razvio utemeljitelj Sike za hidroizolaciju željezničkog tunela u Švicarskoj.

I.M.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti