Sika BH najnovija građevinska rješenja primjenjuje na domaćim projektima

07.11.2018. 12:27 / Izvor: Akta.ba
Sika BH najnovija građevinska rješenja primjenjuje na domaćim projektima

Na bh. tržištu Sika je prepoznata ne samo po programu hidroizolacija, već proizvodima koji se ugrađuju od temelja do krova.

Kompanija Sika BH osnovana je 2014. godine i od tada do danas bilježi konstantan uspjeh.

Dio je globalne kompanije osnovane davne 1910. godine, koja ima podružnice u 101 zemlji širom svijeta, proizvodnju u preko 200 tvornica, te više od 18,000 zaposlenih.

Sinančević Suad, direktor kompanije Sika BH, za Akta.ba je kazao da su od osnivanja ureda u Sarajevu do danas konstantno usmjereni na rast i razvoj o čemu govore njihovi uspjesi kroz razne projekte.

"Na globalnmo nivou možemo se pohvaliti podatkom da je u prvih devet mjeseci tekuće godine Sika nastavila sa uspješnim rastom prodaje od 14,1 posto u lokalnoj valuti 15,0 posto u CHF,  postigavši novu rekordnu prodaju od 5.322,7 miliona CHF. Osnovana je još jedna nacionalna podružnica, otvoreno šest novih fabrika i završene su tri akvizicije. Ono što je za nas značajno jeste da je zabilježen rast u svim regijama, pa tako i u BiH. Planovi za ovu godinu bili su veoma ambiciozni ali je Sika BH d.o.o. u prvih devet mjeseci 2018. godine uspjela poslovati daleko iznad očekivanja što nam omogućava još jači i bolji razvoj u godinama koje su pred nama”, govori Sinančević.

Na bh. tržištu Sika je prepoznata ne samo po programu hidroizolacija, već proizvodima koji se ugrađuju od temelja do krova.

NOVA INOVATIVNA RJEŠENJA I PROIZVODI

Sinančević kaže kako za cilj imaju svake godine osvojiti novi dio građevinskog tržišta radeći sa svim ciljnim skupinama putem in-house treninga, edukacija u njihovom trening centru, podrške na gradilištu i sl., ali i uvođenjem na tržište novih inovativnih proizvoda i rješenja.

Ova kompanija aktivno sudjeluje u mnogim većim i manjim građevinskim projektima širom Bosne i Hercegovine.

"Od tih projekata bi posebno naglasili projekte autoputeva gdje su korišteni mnogi naši materijali za hidroizolaciju, zaštitu kao i aditivi za betone. Također se ponosimo brojnim projektima hidroizolacije krovova, hidroizolacije temelja i podzemnih objekata, sisteme za ljepljenje ventilirajućih fasada, itd. od kojih bi istakli MCI Široki Brijeg, stambeno-poslovni objekat Veneto - Otoka, Hotel Bigesta Ljubuški, Poliklinika i hotel Alea Kandić, Sarajevo Vawes, O.Š.Umihana Ćuvidina u Sarajevu, Ruska Pravoslavna Crkva u Banjaluci, Delta Planet Banja Luka, Nogometni savez BiH, Orbico ali i mnogi drugi podjednako značajni u našem radu", kazao je Sinančević.

Sika je predana konceptu održivog razvoja. Stoga su kako Sinančević kaže posebno ponosni na činjenicu da su njihova rješenja za podlijevanje temelja i hidroizoliranje korištena na prve dvije Vjetroelektrane u BiH Mesihovina i Jelovača.

Kada je u pitanju vizija poslovanja u narednih nekoliko godina Sika BH vjeruje u nastavak rasta aktivnosti u industriji i građevinarstvu i jačanja pozicija na bh. tržištu i u narednom periodu.

"Paralelno sa ovim aktivnostima raditi ćemo i na razvoju tehničke podrške u vidu opreme koja prati poslovanje, opreme za ispitivanje betona i sl., a koja nam omogućava još bolju edukaciju izvođača. Fokus ćemo staviti na tehnološki razvoj, te na prije i poslije-prodajnu podršku", govori Sinančević.

Dodaje da će jedan od razvoja biti i dalje ulaganje u kadar i širenje tima.

"Sika BH trenutno broji 12 zaposlenih, što je tri puta više nego na početku našeg rada. Ali i  pored toga, namjeravamo i dalje ulagati u proširenje našeg tima u BiH, a sve u cilju kako bi našim partnerima pružili što kvalitetniju i bržu uslugu", govori Sinančević.

EDUKACIJA KAO KLJUČ USPJEHA

Da ova kompanije vjeruje da educiranje ljudi donose uspjeh u kompaniju pokazuje i podatak da su 2016. godine otvorili svoj showroom i trening centar u Sarajevu u okviru kojeg su oformili kvalitetan i stručan prodajni tim, kako bi partnerima pružili što bolju uslugu i educirali ih.

"Sika trening centar se pokazao kao veoma uspješan, a u njemu smo do sada uradili veliki broj školovanja - edukacija naših partnera kao što su Roofing Training tj. Školovanje za krovopokrivače, te Škola za hidroizolatere, u daljem radu sigurno ćemo nastaviti sa razvojem ovog centra kroz uvođenje novih edukacija i programa", kazao je Sinančević.

Sa glavnim sjedištem u gradu Bar u Švicarskoj, Sika AG kao specijalizirani proizvođač građevinske hemije, je aktivna na svjetskom nivou u poslovima vezanim za proizvodnju materijala specijalne namjene u oblasti građevinarstva i industrije.

Nude profesionalna rješenja za zaptivanje, vezivanje, izolaciju, ojačavanje i zaštitu nosećih konstrukcija, kao i proizvode i komponente za vozila, mašine i visokogradnju.

Inače, malo korisnika zna da je Sika ujedno naziv prvog proizvoda, tipa morta kojeg je 1910. razvio utemeljitelj Sike za hidroizolaciju željezničkog tunela u Švicarskoj.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti