Sika na Sferi predstavila sisteme za stolarije i protivprovalno ostakljivanje

03.03.2020. 13:14 / Izvor: Akta.ba
Sika na Sferi predstavila sisteme za stolarije i protivprovalno ostakljivanje

Kompanija Sika je na ovogodišnjoj konferenciji Sfera 2020: Otvori u građevinarstvu prezentirala najnovije sisteme za stolarije i protivprovalno ostakljivanje.

Kompanija Sika je na ovogodišnjoj konferenciji Sfera 2020: Otvori u građevinarstvu prezentirala najnovije sisteme za stolarije i protivprovalno ostakljivanje.

Edin Hajrulahović, target market menadžer u kompaniji Sika za Akta.ba je kazao da današnji stadardi sve više zahtjavaju ovakve načine gradnje.

"Ovdje nije riječ samo o protivprovalnom ustakljivanju kao takvom već o postizanju većih otvora, smanjenju buke, boljoj toplotnoj karakteristici, energetskoj efikasnosti. Ali zbog standarda i sve većih zahtjeva za traženje klase provalnosti RC2 ili RC 3 odlučili smo se da na ovogodišnjoj Sferi upravo prezentiramo ove sisteme", kazao je Hajrulahović.

Kompanija Sika sarađuje sa dosta lokalnih firmi ali i sa najznačajnijim dobavljačima u sektoru građevine.

"Naši proizvodi su kompatibilni sa svim sistemima stolarije. To nam omogućava da realiziramo naše projekte bilo gdje u svijetu. Sve više se dešava da imamo probleme da se prilikom izvoza proizvoda zahtjeva ovakav način standardizacije u certifikaciji. Izvozno orjentisane kompanije sve više traže ovakve vrste proizvoda i mi smo otvoreni da im pomognemo", kaže Hajrulahović.

Jednostavnost samog proizvoda zajedno sa svim neophodnim certifikatima kompaniju Sika čine drugačijom od konkurencije. Danas Sika radi sa svim većim proizvođačima kako stolarije tako i sa proizvođačima profila.

Hajrulahović je kazao da je današnja tematika bila vezana i za jednostavnu manuelnu fabričku proizvodnju ili za industrijalizaciju. 

"Trendovi u industrijalizaciji su postizanje brže i više, i upravo ovi sistemi nude takve mogućnosti od ostvarivanja brzine, do savršenih performansi. Protivprovalnost kod nas može biti jako zanimljiva jer jako je malo onih koji znaju za ovakve sisteme zaštite uz minimalna izdavanja. Kad kažemo protivprovalno ne mislimo da je to nešto neuništivo, već je rangirano preme klasama, RC2 tako odbija provalnika u roku od tri minute, a RC3 je takva vrsta protivprovalnosti koja će provalnika zadržati na oko pet minuta što je dovoljno da se reaguje", pojasnio je.

Sika BH d.o.o. je kompanija u 100 postotnom vlasništvu Sika-e AG, koja je ujedno i osnivač Sika-e BH d.o.o. Sika AG ima podružnice u 100 zemalja širom svijeta, te više od 200 fabrika. Više od 18.000 njihovih zaposlenika širom svijeta generira ukupnu godišnju prodaju od 6,25 milijardi CHF.

I. M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti