Sindikat državnih službenika: Vlada ponovo da razmotri predložene amandmane

22.10.2015. 09:25 / Izvor: Akta.ba
Sindikat državnih službenika: Vlada ponovo da razmotri predložene amandmane

U saopćenju se navodi da je Vlada FBiH nakon upozorenja Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH da je prekršena procedura donošenja navedenog Prijedloga zakona, pozvala ovaj sindikat na pregovore i usaglašavanje teksta predloženog zakona.

Upravni odbor Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH, na sjednicama održanim 9. i 21. oktobra ove godine, razmatrao je Prijedlog Zakona izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH, kojeg je Vlada FBiH usvojila na sjednici održanoj 7. oktobra 2015. godine i uputila u hitnu parlamentarnu proceduru.

- S tim u vezi, zaključeno je da je prekršena procedura donošenja navedenog Prijedloga zakona, te da on nije prethodno usaglašen sa Samostalnim sindikatom državnih službenika i namještenika u FBiH, kao socijalnim partnerom - saopćeno je iz ovog sindikata.

U saopćenju se navodi da je Vlada FBiH nakon upozorenja Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH da je prekršena procedura donošenja  navedenog Prijedloga zakona, pozvala ovaj sindikat na pregovore i usaglašavanje teksta predloženog zakona.

- Nakon održanih pregovora s predstavnicima Vlade FBiH i Pregovaračkog tima Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH, usaglašeni su određeni amandmani, kojim će se poboljšati predložena zakonska rješenja, a o kojim će se Vlada FBiH, prema informacijama s kojim raspolažemo, izjasniti na sjednici koja je planirana za 22. oktobar - navode iz Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH.

Međutim, ističu da određeni amandmani koji se odnose na status i položaj rukovodećih državnih službenika, a koje je predložio Pregovarački tim Sindikata, nisu prihvaćeni od predstavnika Vlade FBiH.

- Zbog navedenog, zaključeno je da se u cilju depolitizacije državnih službenika, od Vlade FBiH zatraži da ponovo razmotri predložene amandmane u pogledu radno- pravnog statusa rukovodećih državnih službenika, saopćeno je iz Upravnog odbora Sindikata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti