Sindikat GIKIL-a-Nezamislivo zatvaranje kompanije i gubitak radnih mjesta

18.11.2018. 08:47 / Izvor: Fena
Sindikat GIKIL-a-Nezamislivo zatvaranje kompanije i gubitak radnih mjesta

Sindikalna organizacija "Global Ispat Koksne Industrije” d.o.o. Lukavac (GIKIL) poručila je jučer da je nezamislivo zatvaranje te kompanije.

Sindikalna organizacija "Global Ispat Koksne Industrije” d.o.o. Lukavac (GIKIL) poručila je jučer da je nezamislivo zatvaranje te kompanije i izrazila spremnost da se bori za kontinuiran i siguran rad uposlenih.  

"Nakon posljednjih dešavanja koja nedvosmisleno vode ka zatvaranju GIKIL-a, Sindikalna organizacija, u ime svih radnika kompanije, upućuje posljednje upozorenje i opomenu svima onima koji rade na uništavanju lukavačkog giganta", navodi se u saopćenju Sindikalne organizacije.  

Podsjećaju da je GIKIL, nekada samo KHK, u ratu dao ogroman doprinos u odbrani države Bosne i Hercegovine, sa svojim radnicima i namjenskom industrijom.

"Zar je moguće da je sada došlo vrijeme da ta ista država zatvara kompaniju pomoću istih onih koji od nje žive? Radnici GIKIL-a vam poručuju: Nismo je zatvorili u ratu, nećete je ni vi zatvoriti u miru", stoji u saopćenju.

GIKIL je, ističu iz sindikata, firma od koje ovisi ne 1.000, nego od 6.000 do 9.000 radnih mjesta i koja svaki dan otvora nova. Posluje sa 462 domaća pravna subjekta godišnje, te puni budžete na osnovu isplata plata, doprinosa, PDV-a i ostalih poreza.

"GIKIL je gigant, izvoznik, najveći na Tuzlanskom kantonu, među najvećim u BiH, pa kome je onda cilj da GIKIL stane? Pozivamo na zdrav razum i opštinsku i kantonalnu i federalnu vlast. Pozivamo na zdrav razum ministarstva, inspekcije, tužilaštvo i sudstvo. Ne želimo da se borimo, želimo da radimo. Ali, ukoliko nam ne date, vidimo se već u utorak", navode iz Sindikalne organizacije GIKIL-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti