Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sindikat GIKIL-a-Nezamislivo zatvaranje kompanije i gubitak radnih mjesta

18.11.2018. 08:47 / Izvor: Fena

Sindikalna organizacija "Global Ispat Koksne Industrije” d.o.o. Lukavac (GIKIL) poručila je jučer da je nezamislivo zatvaranje te kompanije i izrazila spremnost da se bori za kontinuiran i siguran rad uposlenih.  

"Nakon posljednjih dešavanja koja nedvosmisleno vode ka zatvaranju GIKIL-a, Sindikalna organizacija, u ime svih radnika kompanije, upućuje posljednje upozorenje i opomenu svima onima koji rade na uništavanju lukavačkog giganta", navodi se u saopćenju Sindikalne organizacije.  

Podsjećaju da je GIKIL, nekada samo KHK, u ratu dao ogroman doprinos u odbrani države Bosne i Hercegovine, sa svojim radnicima i namjenskom industrijom.

"Zar je moguće da je sada došlo vrijeme da ta ista država zatvara kompaniju pomoću istih onih koji od nje žive? Radnici GIKIL-a vam poručuju: Nismo je zatvorili u ratu, nećete je ni vi zatvoriti u miru", stoji u saopćenju.

GIKIL je, ističu iz sindikata, firma od koje ovisi ne 1.000, nego od 6.000 do 9.000 radnih mjesta i koja svaki dan otvora nova. Posluje sa 462 domaća pravna subjekta godišnje, te puni budžete na osnovu isplata plata, doprinosa, PDV-a i ostalih poreza.

"GIKIL je gigant, izvoznik, najveći na Tuzlanskom kantonu, među najvećim u BiH, pa kome je onda cilj da GIKIL stane? Pozivamo na zdrav razum i opštinsku i kantonalnu i federalnu vlast. Pozivamo na zdrav razum ministarstva, inspekcije, tužilaštvo i sudstvo. Ne želimo da se borimo, želimo da radimo. Ali, ukoliko nam ne date, vidimo se već u utorak", navode iz Sindikalne organizacije GIKIL-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti