Sindikat metalaca FBiH nezadovoljan predloženim Zakonom o PIO

04.01.2018. 08:06 / Izvor: Fena
Sindikat metalaca FBiH nezadovoljan predloženim Zakonom o PIO

Iz Sindikata metalaca također ističu da vezivanje ličnog koeficijenta za prosječnu plaću u FBiH, može dovesti do apsurdne situacije.

Sindikat metalaca Federacije BiH tvrdi da je ovaj sektor još više ugrožen i diskriminiran predloženim entitetskim zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju.

U saopćenju za javnost Sindikat metalaca traži da se sa jednim bodom za svaku godinu posebnog staža u novom zakonu vrednuje period proveden u odbrani zemlje tokom rata, da se lični koeficijent za izračun penzije radnicima iz realnog sektora utvrđuje na osnovu prosjeka plaća realnog (industrijskog) sektora, a ne na osnovu prosječne plaće u FBiH te da se briše član 143. u prijedlogu zakona ili barem ublaži, kako navode, drastično umanjenje penzija za osiguranike koji su prinuđeni otići u prijevremenu penziju.

"Neprihvatljiva su drastična umanjenja penzione osnovice kod prijevremene penzije, skoro 4% za svaku godinu ranijeg odlaska u penziju prije 65 godina starosti. Obzirom da veliki broj metalaca radi u teškim uslovima gdje ne mogu dočekati punu penziju sa 40 godina staža osiguranja, ovo je izrazito nepovoljno rješenje", navodi se u saopćenju.

Iz Sindikata metalaca također ističu da vezivanje ličnog koeficijenta za prosječnu plaću u FBiH, koja je veća od prosjeka realnog sektora, može dovesti do apsurdne situacije da će se rastom prosječne plaće u Federaciji BiH praktično smanjivati lični koeficijent radnika iz realnog sektora sa manjim plaćama, ako njihove plaće budu stagnirale.

"To je nepošteno i nepravedno rješenje. Ovaj problem će posebno doći do izražaja ukoliko bude usvojen Zakon o porezu na dohodak u predloženom obliku. U tom smislu bi trebalo utvrditi da se lični koeficijent za izračun penzije radnicima iz realnog sektora utvrđuje na osnovu prosjeka plaće realnog (industrijskog) sektora, prema podacima Zavoda za statistiku", saopćeno je iz Sindikata metalaca FBiH uz najavu protesta i drugih zakonskih oblika borbe ukoliko njihovi zahtjevi ne budu prihvaćeni. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti