Sindikat metalaca FBiH - Novi prijedlog Zakona o PIO neprihvatljiv

25.12.2017. 13:26 / Izvor: Akta.ba
Sindikat metalaca FBiH - Novi prijedlog Zakona o PIO neprihvatljiv

Zahtijevaju da prilikom razmatranja prijedloga tog zakona u Parlamentu Federacije BiH stavovi sindikata budu razmotreni i na adekvatan način uvaženi.

Sindikat metalaca Federacije BiH, nakon uvida u novi prijedlog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju koji je Vlada FBiH utvrdila na sjednici održanoj 14. decembra 2017., te nakon održanih rasprava i konsultacija u sindikalnim bazama, uputio je pismo Vladi FBiH i Parlamentu FBiH u kojem ocjenjuje neprihvatljivim predložena zakonska rješenja.

Pocebno su im neprihvatljiva rješenja koja se odnose na vrednovanje perioda provedenog u odbrani zemlje tokom rata sa samo 0,5 bodova, zatim određivanje ličnog koeficijenta radnicima u realnom sektoru na osnovu prosječne plaće u Federaciji BiH, umjesto na osnovu prosječne plaće u realnom sektoru, te drastično umanjenje penzije za osiguranike koji odlaze u prijevremenu penziju.

S tim u vezi zahtijevaju da prilikom razmatranja prijedloga tog zakona u Parlamentu Federacije BiH stavovi sindikata budu razmotreni i na adekvatan način uvaženi.

Iz sindikata su istakli da su radnici koji su učestvovali u odbrani zemlje izrazili opravdano negodovanje zbog vrednovanja ratnog perioda sa samo 0,5 bodova po godini, što smatraju kaznom umjesto priznanja.

Nadalje, neprihvatljiva su i drastična umanjenja penzione osnovice kod prijevremene penzije za gotovo četiri posto za svaku godinu ranijeg odlaska u penziju prije 65 godina starosti s obzirom na to da veliki broj metalaca radi u teškim uslovima gdje ne mogu dočekati punu penziju sa 40 godina staža osiguranja i to je, kako se navodi,   izrazito nepovoljno rješenje.

Podsjećaju da je po važećem zakonu to umanjenje bilo daleko manje - jedan posto za muškarce, 0,5 posto za žene po godini ranijeg odlaska u penziju.

Međutim, navode i da vezivanje ličnog koeficijenta za prosječnu plaću u FBiH, koja je veća od prosjeka realnog sektora jer u njoj učestvuje i značajan broj budžetski finansiranih radnika, može dovesti do apsurdne situacije da će se rastom prosječne plaće u Federaciji BiH praktično smanjivati lični koeficijent radnika iz realnog sektora sa manjim plaćama, ako njihove plaće budu stagnirale.

"To je nepošteno i nepravedno rješenje. Ovaj problem će posebno doći do izražaja ukoliko bude usvojen Zakon o porezu na dohodak u predloženom obliku. U tom smislu bi trebalo utvrditi da se lični koeficijent za izračun penzije radnicima iz realnog sektora utvrđuje na osnovu prosjeka plaće realnog (industrijskog) sektora, po podacima Zavoda za statistiku za pojedine industrijske grane", saopćeno je iz Sindikata metalaca Federacije BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti