Sindikat odbacuje donošenje "lex specialis" propisa koje traži Udruženje

31.03.2020. 08:07 / Izvor: Akta.ba
Sindikat odbacuje donošenje 'lex specialis' propisa koje traži Udruženje

Samo kroz socijalni dijalog, u kojem će učestvovati i legitimni sindikalni predstavnici, moguće je donijeti rješenja koja će biti održiva i provodiva u praksi.

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine reagovalo je na saopćenje Udruženja poslodavaca FBiH i aktuelnu situaciju u vezi sa koronavirusom.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti: "U vezi saopćenja Udruženja poslodavaca, ali i raznoraznim najavama koje imamo priliku slušati i gledati ovih dana, a odnose se na ekonomske efekte i prijedloge za ublažavanja ekonomskih posljedica krize, uzrokovane pandemijom koronavirusa, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine ovom prilikom obavještava javnost i svoje članstvo da će učiniti sve što bude potrebno kako bi doprinijeli očuvanju radnih mjesta i dostignutih radno pravnih i materijalnih primanja radnika u Federaciji BiH, shodno važećim odredbama Zakona o radu, kolektivnim ugovorima i pravilnicima o radu.

Prije svega, jasno je da prioritet svih prioriteta treba biti zaštita zdravlja stanovništva, pa samim tim i radnika, te ovom prilikom apelujemo na sve nadležne organe i poslodavce da radnicima, koji rade u ovim izrazito teškim uvjetima, osiguraju neophodnu zaštitu na radu i u vezi s radom.

Također, svjesni smo da će svjetska pandemija imati izrazitog utjecaja i na ekonomska kretanja i prilike, ali kako bi osigurali oporavak od svake vrste krize, prioritet zaštite moraju biti ljudski životi i zdravlje, zatim očuvanje radnih mjesta, jer bez radnika nema nikakvog oporavka, od bilo kakve krize, pa ni ove kojoj svjedočimo danas.

Odbacujemo svaki vid donošenja nekih "lex specialis" propisa kojim prijeti Udruženje poslodavaca, a njih predlažu pod pokroviteljstvom federalnog premijera, sa kojim zajedno krše naredbe i preporuke nadležnih organa dok šetaju sarajevskim ulicama.

Nema toga ko će donijeti bilo kakav zakon, a na koji prethodno neće dobiti saglasnost sindikata, jer bi u suprotnom imali mnogo veću paralizu i krizu usljed radničke pobune, nego što je imamo danas od svjetske pandemije.

Samo kroz socijalni dijalog, u kojem će učestvovati i legitimni sindikalni predstavnici, moguće je donijeti rješenja koja će biti održiva i provodiva u praksi.

Nažalost, svjedočimo da i ovu krizu pojedini kapitalisti koriste za argumente da "zavuku" svoje "kapitalističke ruke" u džepove radnika i srežu im ionako mizerna primanja, kao što vidimo i da se već krčme planirani fondovi i "lovi u mutnom", sve kako bi se očuvao i stekao novi kapital, umjesto da se isti djelimično žrtvuje za ime i u račun radnika koji su ga stvarali i njihovih radnih mjesta.

Vlada i poslodavci mogu dogovoriti šta god žele, ali ako ne bude učešća sindikata i saglasnosti za realizaciju tih dogovora, obećavamo da će vam radnici pod vodstvom sindikata znati adekvatno odgovoriti i dovesti u paralizu sve što radi u ovoj zemlji.

Ne igrajte se sa ljudskim sudbinama i pravima radnica i radnika bez kojih nema ništa, ni od vas, ni od vašeg kapitala, a sindikati i radnici su uvijek bili najsolidarnije kategorije društva, za razliku od onih koje samo interesuje kapital i vlastiti interes.

Razumne odluke i razumna rješenja, ponavljamo, isključivo na bazi dogovora sve tri socijalna partnera, u protivnom, i nakon pandemije virusa ide nova, ali radnička pandemija u vidu najmasovnijih protesta i štrajkova kakvi nisu zapamćeni na našim prostorima", navodi se u saopćenju Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, kojeg potpisuje Mevludin Bektić, predsjednik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti