Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sindikat šumarstva i drvoprerade: Ugovori na određeno vrijeme postali su pravilo

14.12.2019. 10:06 / Izvor: Akta.ba

Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH (SSŠPDP BiH) ponovo će Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike uputiti inicijativu za izmjene Zakona o penzijskom i nvalidskom osiguranju jer smatraju da zbog određenih odredbi tog zakona najviše trpe radnici realnog sektora.

"Radnici koji su period 1992. – 1995. godina proveli u odbrani BiH i za taj period im poslodavac nije uplatio doprinose, ne mogu ostvariti pravo na starosnu penziju u skladu s važećim zakonom, jer im se poseban staž ne priznaje kao staž osiguranja", navodi se u saopćenju.

Izuzetno, kako se dodaje, pravo na starosnu penziju ovi radnici mogu ostvariti kada navrše 40 godina penzijskog staža i najmanje 62 godine života, s tim da im se penzija umanjuje za svaki mjesec ranijeg odlaska u penziju u odnosu na propisanih 65 godina života. Kako većem broju radnika u realnom sektoru poslodavci nisu uplatili doprinose za navedeni period, iz SSŠPDP BiH navode da radnici ne mogu ostvariti svoje pravo, što ih stavlja u nepovoljniji položaj u odnosu na radnike, branioce, koji su svoje pravo ostvarili pod povoljnijim uvjetima prema ranije važećem zakonu.

Glavni odbor SSŠPDP BiH je na sjednici razmatrao opšte stanje u privredi, položaj radnika u realnom sektoru, primjenu zakona i drugih propisa s aspekta ostvarivanja prava radnika.

SSŠPDP BIH je apelirao na inspekcije da pojačaju inspekcijski nadzor kod poslodavaca i kontrole primjene zakona i drugih propisa. Naročito su ukazali na zloupotrebu odredbi Zakona o radu u pogledu trajanja ugovora o radu na određeno vrijeme.

"Ugovori na određeno vrijeme postali su pravilo. Radnici u realnom sektoru rade i više od deset godina  kod poslodavaca po osnovu ugovora o radu na određeno vrijeme s određenim prekidima, kako ne bi ostvarili kontinuitet u radu te im se zbog toga uskraćuju druga prava materijalne prirode. Na ovaj način kreira se ambijent nesigurnog rada, jer radnik radi pod stresom, strahom, uz niske plaće, a što je ujedno jedan od razloga masovnog odlaska radnika iz Bosne i Hercegovine", navodi se u saopćenju SSŠPDP BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti