Sindikat vozača GRAS-a: Povećati plaće radnicima za 10 posto

16.05.2021. 11:06 / Izvor: Dnevni Avaz
Sindikat vozača GRAS-a: Povećati plaće radnicima za 10 posto

Sindikat vozača GRAS-a zatražio je od Vlade Kantona Sarajevo da se radnicima povećaju plaće za 10 posto, izmire obaveze prema njima te da se deblokira račun firme.

Sindikat vozača GRAS-a zatražio je od Vlade Kantona Sarajevo da se radnicima povećaju plaće za 10 posto, izmire obaveze prema njima te da se deblokira račun firme.

Vladi KS uputili su pismo u kojem su naveli da se ova firma nalazi u težoj situaciji nego inače te da su prinuđeni ukazati na probleme s kojima se susreću, a koji nisu u vezi s djelovanjem i radom zaposlenika GRAS-a, već su njihov uzrok drugi faktori.

Nerealna očekivanja

Kako je za "Avaz" kazao predsjednik Sindikata radnika GRAS-a Amir Muminović, plaće koje su kasnile isplaćene su radnicima.

"No, opet je situacija zategnuta. Blokiran je račun od Porezne uprave Federacije BiH. Teška je situacija, pokušava se naći modus, a mi smo, kao Sindikat, Upravi dali prijedlog da se odobri GRAS-u da firma podigne kredit i da ovu godinu prođemo, kako bi nam u idućoj bilo mnogo lakše i s manje tužbi. Čekamo odgovor Vlade KS", istakao je Muminović.

Muminović: Povećati koeficijent

Smatra kako je ovaj postupak vozača "zakuhavanje situacije" i nerealno očekivanje, s obzirom na to da se proces nije mogao implementirati zbog smjene Vlade, ali i pandemije.

Nedžib Tajić, sekretar Sindikata vozača GRAS-a, za "Avaz" je kazao da su tražili ono što im je oduzeto.

"Te 2017. godine su nam smanjene plaće, s tim da smo pristali na to kako bi posao u firmi bio bolji. Međutim, ništa se nije promijenilo. Firma je u još lošijoj situaciji. Na to su utjecali odgađanje tužbi koje nisu redovno isplaćivane, zaduženja, porezi, a sada je došlo vrijeme da se to regulira", rekao je Tajić.

Dodao je da se doprinosi koji nisu plaćeni sedam godina sada moraju isplatiti radnicima koji će se penzionisati.

Pogođeni pandemijom

Tajić je naveo kako se malo spominje činjenica da je GRAS teško pogođen pandemijom, prije svega zbog smanjenog broja putnika, jer nisu radili škole i fakulteti, te kako su u velikom finansijskom gubitku zbog manjeg broja prodatih kupona i karata.

"Godinu smo u situaciji da jedva funkcioniramo i to je Vladi poznato. Dugovi se uvećavaju zbog pandemije. Dosta radnika je ostalo bez posla", istakao je Tajić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti