Sindikat - Zbog opstrukcija "Šuma RS" prestala s radom teslićka "Destilacija"

06.03.2018. 09:19 / Izvor: Fena
Sindikat - Zbog opstrukcija 'Šuma RS' prestala s radom teslićka 'Destilacija'

Planirano je da 400 radnika hemijske industrije "Destilacija" iz Teslića dođe na proteste pred zgradom Vlade i sjedištem "Šuma RS".

Iz Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira u Republici Srpskoj najavili su da će 400 radnika hemijske industrije "Destilacija" iz Teslića doći na proteste pred zgradom Vlade i sjedištem "Šuma RS", koje smatraju odgovornim za prestanak rada tog teslićkog preduzeća.

"Austrougarski car Franjo Josip prije 120 godina otvorio je preduzeće hemijske industrije "Destilacija" u Tesliću, a jučer je Risto Marić, direktor Javnog preduzeća "Šume RS" a.d. Sokolac zatvorio ovo preduzeće i ono je prestalo s radom", navodi se u saopćenju iz ovog sindikata.

Marića optužuju za opstrukciju u snabdijevanju drvnim sirovima, zbog čega je jedina fabrika ovakve vrste u jugoistočnoj Evropi ugasila svoja proizvodna postrojenja.

"Ovakvim ponašanjem je Risto Marić izazvao veliko ogorčenje radnika, koje je tim veće kada se zna da se drvna masa iz RS-a nesmetano izvozi u Srbiju preko privatnog preduzeća "23. mart" sa sjedištem u Rudom, koje direktor Marić redovno, u izobilju, snabdjeva potrebnom najkvalitetnijom sirovinom", navodi se u saopćenju ovog sindikata.

Najavljuju da će se radnicima "Destilacije" na protestima u Banjoj Luci pridružiti i ostali zaposleni u drvoprerađivačkom sektoru RS-a, koji također nemaju uredno snabdjevanje sirovinom i koji su, kako se navodi, ogorčeni što već godinama preduzeće "23. mart" iz Rudog ima privilegiran status u odnosu na drvoprerađivače iz RS-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti