Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sindikati Evrope jedinstveni da radnici ne smiju trpiti posljedice epidemije

Izvršni odbor Evropske konfederacije sindikata (ETUC) je na sastanku održanom 9. i 10. marta u Briselu usvojio Rezoluciju o epidemiji koronavirusa (COVID-19) s kojom se posljednjih sedmica suočava cijeli svijet.

11.03.2020. 10:07 / Izvor: Fena

Izvršni odbor Evropske konfederacije sindikata (ETUC) je na sastanku  održanom 9. i 10. marta  u Briselu usvojio Rezoluciju o epidemiji koronavirusa (COVID-19) s kojom se posljednjih sedmica suočava cijeli svijet. 

Evropski sindikalisti su istakli zahtjev za uspostavljanje hitnih mjera Evropske komisije i drugih institucija EU-a, uključujući Evropsku centralnu banku i države članice, poput ublažavanja fiskalnih pravila u skladu sa Paktom o stabilnosti i rastu i pravilima o državnoj potpori, uz usvajanje dodatnih zakonskih odredbi kako bi sredstva EU-a odmah bila oslobođena za pomoć onima koji su najteže pogođeni.

Naglašeno je da to mora uključivati ​​finansijsku potporu radnicima koji su u karanteni, suspendovani s posla ili suvišni zbog epidemije. U tom pogledu, posebna pažnja mora se posvetiti nesigurnim i nestandardnim radnicima, koji su često isključeni iz istih prava i zaštite koju imaju drugi radnici.

Pozvani su svi poslodavci da primjenjuju načela prevencije, provodeći sve odgovarajuće mjere zaštite zdravlja radnika na radnom mjestu, posebno za one koji su pod visokim rizikom, uključujući sve zdravstvene radnike.

Osim toga, pozvani su nadležni da usvoje hitne mjere kako bi bilo osigurano da se svi radnici koji imaju simptome, koji su smješteni u karantenu, kao i oni koji su dužni ostati kod kuće kako bi se brinuli o članovima porodice koji su bolesni ili u karanteni, a koji su većinom žene, mogu odmoriti bez straha da će izgubiti posao ili prihode. Pogođeni radnici u sektorima u kojima se poštuje socijalni dijalog, uključujući kolektivno pregovaranje, moraju biti obuhvaćeni odgovarajućim sporazumima.

Navedeno je da su u ovom trenutku stotine hiljada drugih radnika širom Evrope, uključujući one koji nemaju pravo na bolovanje, one u nisko plaćenim sektorima ili u nesigurnim situacijama zaposlenja, visoko ovisni o primanjima od rada. Moguće je da neki radnici, bez svoje krivice, jednostavno ne mogu sebi da priušte samoizolaciju.

U skladu s tim, Izvršni odbor ETUC-a pozvao je vlade na oprez i osiguranje da beskrupulozni poslodavci ne koriste COVID-19 da bi opravdali smanjenje ili masovno otpuštanje. Također je neophodno da poslodavci preuzmu svoj dio finansijskog opterećenja.

S obzirom na to da je imperativ zajamčiti uspjeh napora u borbi protiv virusa, istaknuto je da je od ključne važnosti da radnici ne dožive prekide dohotka koji proizlaze iz COVID-19. 

U tom pogledu, socijalni partneri moraju biti blagovremeno informisani i konsultovani na način kojim mogu doprinijeti garanciji interesa radnih ljudi, posebno kada se bave ad hoc socijalnim i ekonomskim mjerama koje mogu proizaći iz te krize.

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) je već zatražio od predstavnika izvršne vlasti u Federaciji BiH da hitno usvoje program mjera zaštite od te epidemije i mjera za minimiziranje posljedica koju će epidemija imati kako na zdravlje građana i radnika, tako i na ekonomsku situaciju.

"Činjenica je da su prvi koraci načinjeni i na nivou EU i na nivou BiH, ali je nužno da se da budu usvojene sve daljnje potrebne mjere za zaustavljanje i obuzdavanje širenja virusa, kao i mjere koje će biti poduzete za upravljanje zdravstvenim i ekonomskim učincima ove neviđene situacije. Pozivamo vlasti da preuzmu koordiniraniju i aktivniju ulogu za hitnu podršku ekonomiji i ne možemo prihvatiti da ekonomski teret ove krize, koja je vjerovatno mnogo teža od finansijske krize 2008., pada na javne finansije, javne službe i na kraju na radnike Bosne i Hercegovine i Evrope u cjelosti", saopćeno je iz SSSBiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti