Sindikatima nelogično: Šest hiljada oštećenih budžetskih korisnika u HNK traže krivca za pad servera

11.05.2021. 10:33 / Izvor: Akta.ba
Sindikatima nelogično: Šest hiljada oštećenih budžetskih korisnika u HNK traže krivca za pad servera

To, kažu oni znači, plaća od drugoga mjeseca, bez penzijskih i zdravstvenih doprinosa kao i bez honorara.

Već drugi mjesec zaredom korisnici proračuna Hercegovačko-neretvanskog kantona će najvjerovatnije primiti akontaciju umjesto plate, kazali su iz Koordinacije sindikata korisnika budžeta. 

To, kažu oni znači, plaća od drugoga mjeseca, bez penzijskih i zdravstvenih doprinosa kao i bez honorara.

Oni koji su u drugom mjesecu bili bolesni od korone, a takvih nije mali broj, dobiva umanjenju plaću, iako bi za oporavak nakon korone trebali imati dodatke za oporavak. U obrazloženje nadležnih da je pao server i da se ne može popraviti ni za dva mjeseca nitko ne vjeruje. Usprkos naporima svih računovođa koji su u 21. stoljeću fizički odradili unos izgubljenih podataka, baza podataka još ne postoji!

Iz koordinacije sindikata kažu kako kompanija koja je prodala softversko rješenje vladi radi sva takva rješenja i za Vladu sarajevskog kantona.

To je ugledna softverska kuća kojoj je jedna od primarnih djelatnost sigurnost podataka i backup! Kako je ugledna kompanija uspjela izgubiti podatke od 6000 korisnika zbog pada servera? Nešto je tu nelogično. Ako dalje istražujete, dobijete informaciju: "Hosting kompanije neće izgubiti vaše podatke u 99.99 posto slučajeva, no, imaju pravo na to, ako se tako nešto dogodi nekom višom silom, vi ste odgovorni čuvati te podatke na sigurnom mjestu.“ 

Sindikati zaključuju da je onda odgovornost na Ministarstvu finansija HNK, odnosno Vladi.

Zahtjevaju od odgovorne kompanije ili vlade da odgovore ko je krivac za nastalu situaciju neisplaćenih zarađenih plaća, honorara, uplata doprinosa itd. i ko će snositi posljedice.

"Ovakvo nešto je nepojmljivo za vrijeme u kojem živimo. Oštećeni korisnici budžeta, nas 6000, tražimo normalno obrazloženje za ovakvu situaciju i svoje zarađene plaće, honorare, doprinose u točnom iznosu, a ne akontaciju s kojom nismo sigurni hoće li nas vratiti sa zdravstvenoga pregleda", navode.

Ovo saopštenje potpisuju: 

Josip Milić, Sind. srednih škola HNK

Edina Čomić
Sind. srednjih škola HNK 

Slavko Lauš
Sind. učitelja HNK 

Omer Tipura
Sind. osnovnih škola HNK-a

Dalibor Alilović
Sind. državnih službenika i namještenika HNK

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti