Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sinkro proširio poslovanje na špansko tržište

19.03.2018. 11:03 / Izvor: Akta.ba

Kompanija Sinkro bavi se prodajom repromaterijala i štofova za proizvodnju namještaja, a ove godine su otvorili nove proizvodne kapacitete i to proizvodni pogon u Tutinu, a pored toga, počela je i proizvodnja u novoj fabrici u Vlakovu kod Ilidže. Također, proširili su poslovanje na špansko tržište, te upotpunili ponudu na domaćem tržištu.

"Napravili smo veoma važan korak kada je u pitanju broj zaposlenih i sama stabilizacija procesa proizvodnje. Sve smo to uradili na osnovu prošlogodišnjih rezultata. Kada je u pitanju svjetsko tržište, uspjeli smo napraviti dobru saradnju sa najvažnijim lancima trgovina namještaja u svijetu kao što su Steinhoff grupacija, Otto, te drugi", rekao je Ismir Musić, marketing menadžer kompanije Sinkro u razgovoru za poslovni portal Akta.ba.

U zadnje vrijeme pokrivaju tržišta u Češkoj, Rumuniji, Slovačkoj, a ove godine su otvorili i špansko tržište.

"Do sada tamo nismo bili prisutni iz razloga što su generalno postojali administrativni problemi sa španskim zakonima. To smo uspjeli riješiti i mislim da smo jedina kompanija koja izvozi na špansko tržište", kazao je Musić, te dodao da je to jedan od novijih uspjeha kompanije Sinkro.

Zapošljavanje

Kada je u pitanju zapošljavanje, u ovoj kompaniji je permanentno otvoren oglas za zapošljavanje različitih stručnih kadrova koji su im potrebni, tako da svi oni koji znaju da rade neki od poslova koji traže, mogu aplicirati za posao.

"Trenutno je otvoren konkurs za šivače i šivačice kojih primamo odmah 50, iz razloga što na bazi broja šivača i šivačica zapošljavamo i stolare, tapetare i ostalo što je potrebno samom tehnologijom proizvodnje", rekao je Musić.

Cilj im je da kroz ovaj konkurs zaposle 200 radnika koji će raditi u proizvodnom pogonu u Vlakovu, te u pogonu u Hrasnici.

"Do sada imamo dosta prijava, ali još uvijek nedovoljno iz razloga što nam se javlja dosta ljudi koji ne znaju da rade taj posao, pa su prvobitno kandidati za obuku. Dakle i oglas za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju je kod nas također otvoren, jer ne bježimo od toga da neka svoja znanja prenesemo na nove i mlade ljude, a koji kasnije ostanu raditi kod nas", ispričao je Musić.

Obrazovanje

Kaže da se kompanija i poslovanje konstantno širi, pa im je veoma bitno da svim zahtjevima inostranog, a i domaćeg tržišta udovolje odmah, te da imaju stručne kadrove.

Kompanija Sinkro također sarađuje i sa određenim strukovnim školama, gdje kroz praksu uvode mlade ljude u posao. Očekivanja su da mladi nakon završene srednje škole počnu raditi kod njih, te da čak pronađu nekog novog dizajnera namještaja kojeg bi školovali.

"Postoje određeni problemi, a to je neusklađenost školskog sistema sa onim šta industrija traži. To nije samo problem naše industrije, nego i drugih sektora i industrije u BiH. Savjetujem one strukture koje odlučuju o svim tim stvarima, da konačno pogledaju nas proizvođače i da pokušaju prilagoditi školski sistem onome šta nama treba kako bismo dobili kvalitetne kadrove koji mogu odgovoriti na zahtjeve tržišta koje ne smije da bude BiH tržište, nego trebamo odgovarati na zahtjeve svjetskog tržišta koje je ono globalno", poručio je Musić.

M.R.R.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti