SIPA sutra predaje izvještaj o slučaju "Respiratori"

06.05.2020. 19:02 / Izvor: Oslobođenje
SIPA sutra predaje izvještaj o slučaju 'Respiratori'

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) će Tužilaštvu BiH sutra predati izvještaj o provedenom pretresu u firmi Srebrena malina, zajedno sa oduzetim predmetima.

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) će Tužilaštvu BiH sutra predati izvještaj o provedenom pretresu u firmi Srebrena malina, zajedno sa oduzetim predmetima, potvrdio je portparol SIPA-e Luka Miladinović.

"U toku pretresa privremeno su oduzeta dva računara i poslovna dokumentacija. Također, na forenzički način su uzeti podaci sa trećeg računara. Sve ovo, kao prilog izvještaju, sutra će biti predato Tužilaštvu i Sudu BiH.", izjavio je Miladinović.

Kao što je poznato, pripadnici SIPA-e jučer su izvršili pretrese u prostorijama Federalne uprave civilne zaštite i firme Srebrena malina, vlasnika Fikreta Hodžića, u okviru istrage u slučaju "Respiratori".

U današnjem saopćenju Tužilaštvo BiH je najavilo buduće korake u toku ove istrage.

Radi se o slučaju nabavke 100 respiratora, koje je za Federalnu upravu civilne zaštite uvezla firma Srebrena malina, koja se inače bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

Ova nabavka je koštala 10,5 miliona KM.

U vrijeme kada je sklopljenm ugovor firma Srebrena malina nije imala dozvolu Agencije za lijekove BiH za uvoz mediciinske opreme, a posao je dobila bez raspisanog javnog tendera.

Nakon što se priča pojavila u javnosti za slučaj su se zainteresovali SIPA i Tužilaštvo KS.

Naknadnim dogovorom predmet je prebačen na tužilaštvo BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti