Sirari čuvari bh. tradicije trebaju podršku države

24.08.2016. 13:36 / Izvor: Akta.ba
Sirari čuvari bh. tradicije trebaju podršku države

Sirari iz Bosne i Hercegovine svoje proizvode plasiraju na tržište Crne Gore, Srbije, Kosova...

Zahvaljujući jedinstvenoj klimi i svom specifičnom podneblju, Bosna i Hercegovina se može pohvaliti nečim što mnogo veće zemlje nemaju – prelijepim sirevima. Važna karakteristika sira jeste podneblje: u siru se mora osjetiti regionalna vegetacija, travka iz nekog kraja, a treba uvažavati i domaću tradiciju pravljenja.

Predsjednik Udruženja proizvođača sira u BiH Omer Mrakić za poslovni portal Akta.ba kaže kako u Bosni i Hercegovini, kao rijetko gdje, postoje iznimni prirodni uslovi za vrhunske sireve.

"U prvih šest mjeseci ove godine izvoz sira se povećao zahvaljujući izvozu u Hrvatsku, a nadamo se da ćemo taj izvoz još više povećati, te pronaći nove kupce i proširiti se sve do zemalja Bliskog istoka, a ne samo EU", kazao  je Mrakić, pojašnjavajući kako u Bosni i Hercegovini ima nekoliko ozbiljnih sirara, među kojima su: Livanjska sirana, Puđa, mala sirara Orman koja je sa inovativnim proizvodima dobro pokazala na tržištu BiH, Poljorad, Pađeni, Mljekara Rakitno, Katuni...

Sirari iz Bosne i Hercegovine svoje proizvode plasiraju na tržište Crne Gore, Srbije, Kosova, dok se Livanjski sir plasira i u  Evropsku uniju.

"Imamo i naše sirane u EU. Mljekara Puđa ima svoje pogone u Hrvatskoj i kupila je malu siranu u Pagu, gdje proizvodi Paški sir. Sirara Katun iz Travnika sa našom dijasporom je otvorila pogon u Holandiji", ističe Mrakić, pojašnjavajući kako sirari iz BiH mogu odgovoriti potrebama evropskog tržišta, međutim s druge srane veliki problem su visoke cijene i konkurencija. "Kod nas je proizvodnja sira skupa. Za dobar sir treba nekoliko mjeseci predanog rada i ljubavi. Također, država ima isti odnos prema sirarima i mljekarima, što je neprihvatljivo jer mi čuvamo tradiciju krajeva."

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti