Širbegović grupa: Moguće osnivanje nove kompanije za inženjering - Ugovaranje poslova na ciljanim tržištima, prije svega arapskih zemalja

05.06.2009. 10:22 / Izvor: eKapija.ba
Širbegović grupa: Moguće osnivanje nove kompanije za inženjering - Ugovaranje poslova na ciljanim tržištima, prije svega arapskih zemalja

U okviru posjete Libiji, pored učešća na Poslovnom forumu, predstavnici Širbegović grupe iskoristili su priliku da sa poslovnim partnerima i prijateljima razgovaraju o realizaciji već ugovorenih poslova, kao i o mogućnosti da se ugovore novi poslovi koje bi realizirale članice bh. konzorcija.

Vezano za realizaciju već potpisanih ugovora, libijski partneri su izrazili zadovoljstvo kvalitetom i dinamikom radova. Registracija ugovora po zakonu broj 5, koja se odnosi na izgradnju fabrike za prefabrikovane konstrukcije, bit će završena u narednih desetak dana. Određena je lokacija za položaj fabrike, veličine 55.000 kvadratnih metara, koja se nalazi u industrijskoj zoni u Misurati.

U okviru Poslovnog foruma Faruk Širbegović je iskoristio priliku da se zahvali libijskoj strani na vrlo korektnom i prijateljskom odnosu i načinu na koji su primljeni bh. radnici u Libiji. Takođe, u saradnji sa predstavnicima FIPA-e, prezentiran je Halal poslovni park, koji je kod libijske strane izazvao veliki interes. Posebni razgovori su vođeni na temu dobijanja novih poslova, koje bi realizirao nedavno formirani konzorcij bh. Kompanija, a tokom naredne sedmice biće dostavljene zajedničke reference članica konzorcija.

"Prilikom ove posjete došao sam do zaključka da je nužno da se formira jedna nova firma koja bi se, prije svega, bavila inženjeringom. Ta firma bi trebala da uposli značajan broj iskusnih kadrova, kao i određeni broj mlađih visokoobrazovanih kadrova, koji dobro vladaju engleskim i po mogućnosti arapskim jezikom. Misija te nove kompanije bila bi ugovaranje poslova na ciljanim tržištima, prije svega arapskih zemalja, ali i isto tako i u Iranu i u drugim zemljama u kojima postoji tržišni potencijal. Putem te firme bi se obezbjeđivala uposlenost postojećih bh. kompanija, koje u samostalnom nastupu nemaju šanse za dobijanje poslova. Već sam dao nalog da se provede procedura registracije takve firme, koja će biti dioničarsko društvo. Ovom prilikom bih pozvao sve one koji vide svoj interes u jednoj takvoj firmi da uzmu učešće u vlasništvu. Nadam se da će i članovi konzorcija prepoznati prednosti jedne takve kompanije i da će biti spremni da dio svojih resursa ulože u tu firmu, jer je vrlo bitno da i kapital te firme bude dovoljno velik da možemo da se kvalificiramo za projekte od nekoliko stotina miliona eura. Vjerujem da će i banke dati podršku koja je neophodna da bi se dobili ozbiljni poslovi", istakao je Faruk Širbegović.

Podrška državnog vođstva i Ministarstva vanjskih poslova bit će neophodna. Zato je bitno da na ciljanim tržištima ojačati kapacitete ambasada, te da Vanjskotrgovinska komora otvori svoja predstavništva, stoji u sopćenju Širbegović grupe.

Formiranje firme koja će imati organizacione, kadrovske i finansijske kapacitete da može da konkuriše na većim projektima je dio posla koji mora da uradi poslovni sektor. Na taj način bi državnom vođstvu bilo omogućeno da kroz mrežu svojih kontakata pruži podršku jednoj takvoj kompaniji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti