Situacija na području Tuzlanskog kantona se stabilizira

04.06.2014. 08:08 / Izvor: eKapija.ba
Situacija na području Tuzlanskog kantona se stabilizira

Situacija na području Tuzlanskog kantona se polako stabilizira, zaključeno je na vanrednoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite Tuzlanskog kantona. Do sada je evidentirano oko 4.500 klizišta na području TK-a , od čega je najveći broj na području Općine Tuzla (1.700).

Situacija na području Tuzlanskog kantona se polako stabilizira, zaključeno je na vanrednoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite Tuzlanskog kantona.  Do sada je evidentirano oko 4.500 klizišta na području TK-a , od čega je najveći broj na području Općine Tuzla (1.700).

Obzirom na vremenske prilike i smanjenu količinu padavina, na većini općina nema pojave novog klizanja tla, a fokus aktivnosti trenutno je na stabilizaciji terena, raspoređivanju i dopremanju humanitarne pomoći, te dezinfekciji.

Kantonalni štab jučer je usvojio i Informaciju o realizaciji naredbi, zaključaka i preporuka Štaba, donesenih za vrijeme trajanja stanja nesreće od poplava i klizišta, na području Tuzlanskog kantona.

Štab je od 14. do 23. maja održao 13 vanrednih sjednica na kojima je doneseno 58 naredbi, 37 zaključaka, devet  preporuka, pet odluka i jedna saglasnost.

Na osnovu analize može se zaključiti da su sve strukture koje su bile uključene i uzele učešće u preventivnom djelovanju i otklanjanju posljedica prirodne nesreće, na zadovoljavajući način provodile naredbe Štaba.

Također, usvojena je i Informacija o radu Centra za prihvat, uskladištenje i distribuciju humanitarnih roba na području našeg kantona koju je podnio direktor Kantonalne direkcije za robne rezerve Salim Mujić.

Higijensko – epidemiološka situacije se može, zbog faktora okruženja (nedostatak vode, plavnih nanosa i otpad), i dalje okarakterisati kao nesigurna ali pod aktivnim nadzorom. Nema intenzivnije dinamike pojave zaraznih bolesti. Na većini općina se uspostavlja kontinuirano vodosnabdijevanje uz nadzor zdravstvene ispravnosti vode za piće.

Svakodnevno se provode mjere mehaničkog čišćenja i dezinfekcije, s posebnim akcentom na dezinfekciju i ispitivanje ispravnosti vode u obrazovnim institucijama, kako bi se nastavni proces mogao odvijati nesmetano.

Kada je u pitanju stanje nacionalnih spomenika i kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa, direktor Zavoda za zaštitu nacionalnih spomenika i kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa Benjamin Bajraktarević je istakao da na području Tuzlanskog kantona nije došlo do značajnog oštećivanja ove vrste društvenog blaga, saopćeno je iz Kantonalnog štaba civilne zaštite TK-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti