Situacija oko afere “Respiratori” i dalje nejasna

21.05.2020. 08:15 / Izvor: BHRT
Situacija oko afere “Respiratori” i dalje nejasna

Svi potezi u okviru nabavke 100 respiratora i dalje pod znakom pitanja.

Svi potezi u okviru nabavke 100 respiratora i dalje pod znakom pitanja. Situacija nije jasnija ni nakon što je dostavljena dokumentacija i saslušani predstavnici institucija koje su učestvovale u provedenim javnim nabavkama. 27. maja ističe dozvola za uvoz preostalih 20 respiratora.

Tehničke specifikacije nema u spisima nabavke 100 respiratora koji su kupljeni preko firme “Srebrena malina”, potvrdio je rukovodilac civilne zaštite Mustafa Kadribegović. Ima li zvanične Odluke federalnog štaba civilne zaštite o nabavci respiratora? Da li je protokolisana i sama ponuda firme “Srebrena malina”, pitanja su članova Odbora za sigurnost Doma naroda Federalnog parlamenta.

"Klasična tehnička specifikacija je sastavni dio svake tenderske dokumentacije prilikom javne nabavke, ali ona ne postoji u spisima o 100 respiratora. Dakle, može se zaključiti da niko iz Federalne uprave civilne zaštite nije sačinio takvu specifikaciju", izjavio je Mustafa Kadribegović, v. d. direktora Federalne uprave civilne zaštite.

"Federalna uprava civilne zaštite ne posjeduje u svojoj knjizi protokola, nema da je protokolisana ponuda Srebrene maline to je ponuda kafanska, jaranska, drugarska negdje iz ruke u ruku, ali Federalna uprava to nema a respiratori su plaćeni i kupljeni", kaže Elmedin Konaković, Odbor za sigurnost Doma naroda PFBiH.

Fedralnoj upravi civilne zaštite su tako dodijeljena sredstva. Civilna zaštita ih je Vladi opravdala kao potrebu za nabavku medicinske opreme. A Vlada, kako tvrdi premijer Novalić, nije odlučivala šta će biti nabavljano i u kojim količinama.

Fadil Novalić, premijer Vlade FBIH kaže da je jedina ponuda firme FH Srebrna malina, koju je vidio u svom Uredu, odnosila na respiratore takvog kvaliteta.

"Ta ponuda je, kao i ponude svih drugih firmi, iz mog Ureda proslijeđena Zavodu za javno zdavstvo, koji je trebao da razmotri sve ponude i specifikacije i odluči koji respiratori zadovoljavaju potrebe našeg medicinskog sistema. S obzirom da je Federalni štab CZ nakon toga upravo s tom firmom sklopio ugovor, bio sam uvjeren da je riječ o toj vrsti respiratora. Da li je kasnije bilo drugih ponuda iste firme, mijenjanja ugovora i specifikacija ne znam".

Ista ponuda respiratora, našla se i na stolu premijera Republike Srpske. Ponuda nije prihvaćena.

"Za sve i jedan respirator kojeg je nabavila Republika Srpska i kojeg je platila saglasnost je davao Peđa Kovačević, načelnik klinike intenzivne njege Kliničkog centra i čovjek je rekao ove mašine kako ih zdravstveni radnici nazivaju ne odgovaraju i nisu za liječenje pacijenata", navodi Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

“Srebrena malina” ima rok do 27. maja za uvoz preostalih 20 respiratora, inače će trebati novu dozvolu, potvrdio je direktor Agencije za lijekove što dovodi u pitanje da li to ova firma može, jer su joj računi blokirani.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti