Vijesti

Sjednica Asocijacije akreditovanih tijela o sistemu koji doprinosi zaštiti potrošača

28.06.2007. 14:41 / Izvor: Oslobođenje

Akreditovane kontrolne kuće u BiH opredijeljene su da svoju aktivnost i razvoj temelje na direktivama EU, istaknuto je na sjednici Asocijacije akreditovanih tijela za ocjenjivanje usklađenosti, certificiranje i verificiranje (OCV), održanoj 27. 06. 2007. u Sarajevu. Predsjedavajući te asocijaije Dujo Jovanović izjavio je da u BiH postoji izgrađen sistem kontrole proizvoda prilikom uvoza i izvoza i kontrole domaće proizvodnje.

Kontrolne kuće su akreditovane kod Instituta za akreditaciju BiH i bilo da se radi o inspekcijskim tijelima ili laboratorijama zadovoljavaju utvrđene kriterije. Asocijacija je osnovana prije godinu i po dana i okuplja osam pravnih subjekata, i to "Euroinspekt" Sarajevo, "Herkon" Mostar, GIT Tuzla, "Inspekt" RGH Sarajevo, Metalurški institut "Kemal Kapetanović" Zenica, "Sistem Qualiota" Pale, "Tehnoinspekt" Sarajevo i "Zik" Mostar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti