Skaka - Muslić: Sinergija svih nivoa vlasti za pomoć turističkom sektoru

21.10.2020. 10:50 / Izvor: Fena
Skaka - Muslić: Sinergija svih nivoa vlasti za pomoć turističkom sektoru

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predsjedavajući Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Mufik Muslić razgovarali su o planiranim aktivnostima i projektima Grada i Kantona u sektoru turizma.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predsjedavajući Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Mufik Muslić razgovarali su o planiranim aktivnostima i projektima Grada i Kantona u sektoru turizma, ali i mjerama za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Grad Sarajevo je kao jezgro multietničnosti najatraktivnija turistička destinacija u BiH i iz godine u godinu privlači sve više posjetilaca iz cijelog svijeta. Aktuelna pandemija zaustavila je taj rast i dovela do znatnog smanjenja prihoda i problema sa likvidnošću za sve koji se bave turizmom. Istovremeno, ova kriza može biti prilika da turizam postane otporniji i da se ubrza njegova digitalna tranzicija, istaknuto je na sastanku.

Iako je prvi pogođen, sektor turizma će se prvi i oporaviti u odnosu na ostatak privrede, uvjeren je Muslić, te smatra kako je u ovakvim uslovima neophodno pronaći zajedničko rješenje i adekvatan kompromis.

"Današnji sastanak je početak naše intenzivnije saradnje. Turistička zajednica Kantona Sarajevo će pružiti podršku organizaciji javnog dočeka Nove godine u uslovima koje diktira pandemija COVID-19", kazao je.

Sve je izvjesnije da u Sarajevu zbog koronavirusa neće biti tradicionalnog javnog novogodišnjeg dočeka koji je donosio rekordan priliv turista cijelog svijeta. Kako ističe gradonačelnik Skaka, u prvom redu je zdravlje građana.

"Tradicionalni doček Nove godine otkazuju mnoge svjetske metropole. Prethodne četiri godine je na ulicama bh. prijestolnice za vrijeme novogodišnjih praznika vladala euforična atmosfera, sa gostima iz cijelog regiona, ali i Evrope i svijeta. Aktuelna gradska administracija učinit će sve da i u ovim uslovima pronađe modalitet i opravda slogan da je Sarajevo, novogodišnji centar regiona",  dodao je Skaka, saopćeno je iz Turističke zajednice KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti