Skaka: Saradnja Sarajeva i Beograda kao doprinos stabilnosti u regionu

30.10.2017. 13:17 / Izvor: Fena
Skaka: Saradnja Sarajeva i Beograda kao doprinos stabilnosti u regionu

Stabilnost regije ovisi od stabilnosti države Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Stabilnost regije ovisi od stabilnosti države Bosne i Hercegovine i Republike Srbije. U tom smislu smatramo da je jako važno da dobre i kvalitetne odnose grade dva grada kao što su Grad Sarajevo i Grad Beograd i personalno dvije osobe koje vode dva glavna grada - gradonačelnik Beograda i gradonačelnik Sarajeva, izjavio je Feni gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koji se sa dalegacijom Grada Sarajeva nalazi u posjeti glavnom gradu Srbije.  

"S tim ciljem mi danas boravimo u Gradu Beogradu gdje smo imali kvalitetan i radan sastanak sa gradonačelnikom Sinišom Malim i delegacijom Grada Beograda koji je rezultirao zaključcima da će Grad Beograd i Grad Sarajevo otpočeti i danas zvanično nastaviti dobru saradnju na bazi nekoliko stvari koje su jako važne, a to su privreda, turizam, mladi",  dodao je Skaka.

On je naglasio da je bitno razvijanje koncepta javno-privatnog partnerstva koje grad Beograd već vrhunski razvija, a bitno je i razvijanje turizma.

"Gradonačelnik Beograda se lično obavezao da će pokušati preko svog uticaja da dovede i direktan let Sarajevo-Beograd-Peking i Sarajevo-Beograd-Moskva", kazao je Skaka.

Po njegovim riječima, na sastanku je dogovoreno da će insistirati na tome da se promocija Grada Sarajevo radi u Beogradu i da u regionu to rade zajednički dva grada, kako bi na taj način približili čitav region turistima koji dolaze iz čitavog svijeta, pogotovo iz Azije.

Na sastanaku je razgovorano i o potpisivanju sporazum o saradnji na projektu EYOF 2019. Dogovoreno je da će Grad Sarajevo i Grad Beograd potpisati zajedno sa Istočnim Sarajevo Sporazum kako bi se Grad Beograd uključio i pomogao u organizaciji EYOF-a 2019. godine.

Dogovorena je i saradnja Sarajeva i Beogradu u oblasti kulture.

"Sarajevska filharmonija gostovat će u Beogradu, a Beogradska u Sarajevu. Poslat ćemo i neke od izložbi vrhunskih bh. slikara da budu gosti u Beogradu, kako bi bh.kulturu promovirali u Beogradu", kazao je Skaka.

Dodao je da će Grad Beograd biti prisutan na smotri mladih u Sarajevo gdje će se predstaviti sa nekim od svojih modernih kvalitetnih startupa koje koriste u javnoj upravi i to će biti dobar modalitet tako da Sarajevo može kroz mlade napraviti dobru promociju i grada, a svakako i onih potencijala koje grad ima.

"Bitno je da je ovo početak dobre i kvalitetne saradnje bazirane na uzajamnom poštovanju i međuljudskim dobrim odnosima",  kazao je Feni gradonačelnik Skaka prilikom posjete Gradu Beogradu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti