Škaljić: Ekonomija i turizam iskazuju visoku razinu regionalne prihvatljivosti

15.05.2018. 07:53 / Izvor: Akta.ba
Škaljić: Ekonomija i turizam iskazuju visoku razinu regionalne prihvatljivosti

Zemljama koje su u procesu pregovaranja o članstvu u EU također je data preporuka da se blagovremeno pripreme za korištenje razvojnih mogućnosti.

Zamjenik predsjedateljice Izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Srednjoeuropske inicijative (PSSEI) Fehim Škaljić istaknuo je da turizam predstavlja višestruku potrebu zajednica u regionu, budući da je to privredna grana koja se najbrže razvija.

To je izjavio sudjelujući na sastanku Parlamentarnog odbora SEI-a, koji je o temi "Održivi turizam", održan danas u Zagrebu.

"Ekonomija i turizam iskazuju visoku razinu regionalne prihvatljivosti", rekao je Škaljić te dodao da su, po podacima iz prošle godine, turisti ostvarili više od 1,3 miliona posjeta BiH, što je za gotovo 14 posto više u odnosu na 2016. godinu.

Napomenuo je da se turisti u BiH u prosjeku zadržavaju dva dana te se, s tim u svezi, trebaju razmatrati zajednički turistički projekti zemalja regije koji bi omogućili cirkulaciju turista u većem obimu nego što je slučaj danas.

"Razvoj regionalnih aktivnosti u turizmu vodi ka značajnijem ekonomskom utjecaju sa ukupnim učincima za zapošljavanje i bruto domaći proizvod u BiH", kazao je Škaljić, istakavši će zajednički rad i razmjena dostignuća u oblasti turizma omogućiti da zemlje regije dostignu potreban ekonomski napredak.

Na sastanku je usvojena i Zajednička izjava, u kojoj su izaslanstva iz parlamenata Austrije, Bjelorusije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Italije, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Rumunjske, Srbije, Slovačke i Ukrajine pozvali državne parlamente i vlade da uzmu u obzir značaj jačanja međusektorske suradnje u oblasti turizma i kulture prigodom predlaganja i provođenja zakonskih inicijativa.

Također, u izjavi je data preporuka svim državama članicama Europske unije (EU) da poduzmu napore koji će omogućiti maksimalno korištenje resursa u fondovima EU.

Zemljama koje su u procesu pregovaranja o članstvu u EU također je data preporuka da se blagovremeno pripreme za korištenje tih razvojnih mogućnosti, uključujući aktivno sudjelovanje u postojećim makro-regionalnim strategijama EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti