Skandal u Gračanici: Inspekcija pokušala zatvoriti sajam GRAPOS-EXPO

24.04.2015. 13:43 / Izvor: eKapija.ba

U Gračanici je danas došlo do neviđenog skandala, četvrtog dana je spletom raznih okolnosti zatvoren GRAPOS-EXPO, potvrdio je za poslovni portal eKapija.ba Nedžad Nuhanović, direktor U.D. Boms-expo d.o.o. Gračanica.

U Gračanici je danas došlo do neviđenog skandala. Četvrtog dana je spletom raznih okolnosti zatvoren sajam GRAPOS-EXPO, potvrdio je za poslovni portal eKapija.ba Nedžad Nuhanović, direktor U.D. Boms-expo d.o.o. Gračanica.

"Sve se desilo oko 11 sati kada je 15 inspektora Kantonalne inspekcijske uprave Tuzla došlo na sajam sa ciljem da kontrolišu izlagače. Inspektori nisu imali uredne naloge, imali su naloge sa faksimilom", kaže Nuhanović, navodeći kako su samo tri inspektora imali naloge sa potpisom i njima je bio omogućen ulaz, dok su ostale morali spriječiti jer nisu imali uredne naloge.

Smatra kako institucija koja treba da poštuje zakone, ista krši i izigrava "šerifa".

"Nakon ovoga događaja izlagači su bili iritirani, napustili su štandove i izašli pred sajam. I načelnik je stao na našu stranu i bio jako razočaran što se jedna takva stvar desila u Gračanici i što se vrši pritisak na jednu općinu koja je u BiH najrazvijenija. Ovo je izgrađeni sajam koji je dobio karakter međunarodnog. Sajam koji prate razne manifestacije, a sama posjeta Visokog predstavnika i ambasadora govori o njegovom značaju", kaže razočarani Nuhanović, navodeći kako se ovo nije trebalo desiti sajmu koji je imao preko 20.000 posjetilaca.

Navodi kako je ovo prvi put u istoriji sajmova da se desi ovako nešto, za četiri dana četiri inspekcije.

"Inspektori nisu našli neka velika odstupanja u radu organizatora", kaže Nuhanović, pojašnjavajući kako je sajam zatvoren od strane organizatora i izlagača jer nisu dozvolili da inspektori bez adekvatnih ovlaštenja uđu u sajam.

Također, navodi kako se inspekcija pozvala na prijavu grupe poduzetnika iz Gračanice.

Na naše pitanje da li su fiskalni računi bili motiv dolaska inspektora, Nuhanović kaže: "Inspekcija je kontrolisala izdavanje fiskalnih računa, međutim to nije razlog. Razlog je nešto dobro uništiti. Vrijeme će pokazati ko se krije iza ovog događaja. To su ljudi koji u svojoj lokalnoj zajednici nisu u stanju biti društveno odgovorni. U svojoj 'čaršiji' raditi ovako nešto je van pameti", dodaje Nuhanović, navodeći kako su na Sajmu izlagale sve društveno odgovorne firme koje u svom gradu se pokazuju i prezentuju.

eKapija.ba je kontaktirala i izlagače. Said Karalić, direktor kompanije KOVAN M.I, koji je jedan od najvećih izlagača i sponzora sajma, kazao je u izjavi za naš portal da se radi o nezamislivom napadu na gračaničku i generalno privredu Bosne i Hercegovine.

"Imali smo sajam koji je izuzetno dobro organizovan, sa više od 300 izlagača i 20.000 posjetilaca, koji je zadovoljavao sve tehničke i zakonske regulative, ali da su današnja dešavanja dala drugu notu sajmu. Gračanica je zadnja četiri dana bila centar privrede i ovo se nije smjelo dogoditi", ističe Karalić, dodajući da su i prije nego što je sajam otvoren, kružile glasine da će isti biti zatvoren što naslućuje da se radi o planskom angažmanu institucija.

"Sasvim je jasno da neko ne želi da se ova privredna manifestacija organizuje i svim je sredstvima pokušava uništiti na najgori mogući način. Nakon svega, kao privrednik se pitam da li je u ovoj zemlji važnije i potrebnije zapošljavanje ili otpuštanje zaposlenika, s obzirom na uslove privređivanja koje imamo", navodi Karalić.

Dodaje da su, nakon upada 20 inspektora, izlagači doživjeli neviđenu nelagodu koja je apsolutno nezamisliva.

Nusret Helić, načelnik Općine Gračanica, kaže za ekapija.ba da je ponašanje inspekcije danas tokom zadnjeg dana sajma bilo poražavajuće te da je ovim poslana ružna poruka biznisu.

Smatra da se na određene nepravilnosti trebalo upozoriti na drugi, primjereniji način.

"Ovo je pokušaj da jedan fini pozitivan događaj spriječi. Ovo neće utjecati na imidž sajma jer smo mi u Gračanici uporni i dalje ćemo organizovati sajmove", navodi Helić.

Također, navodi kako se inspekcija poznala na prijavu grupe poduzetnika iz Gračanice bez imena i prezimena, što nije u skladu sa Zakonom. Smatra kako se neko krije iza nekih stvari i jednostavno želi da  minira neke stvari.

Zvaničan stav inspekcije nismo još uvijek uspjeli dobiti, jer su inspektori na terenu.

eKapija.ba team

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti