Skijališta u BiH uvrštena na liste najboljih ski centara istočne Europe

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Skijališta u BiH uvrštena na liste najboljih ski centara istočne Europe

Da skijališta u BiH svakodnevno pristižu na liste svjetskih pokazalo se i nedavno kada je britanski list Telegraph u tekstu "Najbolji ski centri istočne Europe" Jahorinu uvrstio među deset najboljih.

08.01.2016. 14:23 Izvor: / Akta.ba

Da skijališta u BiH svakodnevno pristižu na liste svjetskih pokazalo se i nedavno kada je britanski list Telegraph u tekstu "Najbolji ski centri istočne Europe" Jahorinu uvrstio među deset najboljih. Sve je više zaintersiranih za zimovanja i skijanje u našoj zemlji pa tako i svjetske skijaške web stranice na svoje liste stavljaju skijališta iz BiH kao idealne skijaške destinacije, koje mogu da zadovolje sve ukuse kako profesionalaca tako i rekreativaca ali i onih kojima skijanje nije primarno, a sve po pristupačnim cijenama.

Na stranici skiresort.com koja je najveći svjetski portal za ispitivanje skijališta, koja na jednom mjestu okuplja skijališta iz cijeloga svijeta, našlo se 18 iz naše zemlje. Ova stranica je nadavno dodjelila i nagradu za najbolje skijalište na svijetu 2015 godine za Kitzbuehel (Austria).

Po preporuci zimskih turističkih centara u BiH a i šire, zimovanje u Bosni i Hercegovini po pristupačnim cijenama i na kvalitetnim skijalištima je svakako dobar odabir.  Kada govorimo o skijanju u BiH prvenstveno mislimo na skijališta na Bjelašnici, Igmanu, Vlašiću, Kupresu, Jahorini, Rujištu ....

Gosti koji odaberu ove destinacije očekuju brojne skijaške staze, hoteli, apartmani, vile, privatni smještaj visoke kvalitete, razne wellness usluge, ukusna hrana i pristupačne cijene.

JAHORINA

Olimpijsko skijalište sa dvadesetak staza za skijanje i bordanje, preteže se na nadmorskoj visini između 1300 i 1880m. Ukoliko sniježni uslovi ne zadovoljavaju skijaške norme tu je sistem za vještačko osnježavanje koji je u funkciji kada god su odgovarajuće temperature za proizvodnju vještačkog snijega. 

U pogonu su svi šestosjedi (Ogorjelica, Skočine i Poljice) kao i ski lift Poljice i baby lift Poljice. Na skijalištu postoje ski škole, najam ski i bord opreme, te servisi za istu. Petkom i subotom se organizuje noćno skijanje na stazi Poljice od 18:00 do 21:00 h, gdje skijašima na raspolaganju stoji ski lift Poljice.

Cijene dnevne ski karte se kreću od 7 KM, dok je sezonska karta s fotografijom 720 KM, na raspolaganju je i noćno skijanje po cijeni od 18 KM kao i buran noćni život.

OC Jahorina zadovoljan je posjetom, "Krajem januara i početkom februara ćemo imati dosta posjetilaca iz Tuske, dok u prvoj polovini februara očekujemo najveći broj gostiju iz Srbije i Hrvatske. Vikendi su na Jahorini preplavljeni posjetiocima, s obzirom da veliki broj gostiju iz Sarajeva dolazi na planinu", rekla je Ivana Lizdek Stručni saradnik za odnose sa javnošću, marketing i prodaju.

Ove godine su poboljšali I proširili parking prostora koji je važan aspekt  turističke ponude. Takođe je pojačano osvjetljenje na stazi Poljice za potrebe noćnog skijanja.

"U okviru same ponude za skijaše omogućeno je da svi vlasnici sezonskih ski karata dobiju 2 dana besplatnog skijanja u Skijalištima Srbije na osnovu ugovora o zajedničkoj saradnji", kaže Ivana.

OC Jahorina će I dalje raditi na unaprjeđenju svoje turističke ponude tako da do juna 2016. godine Jahorina će dobiti i avanturistički park za djecu u prirodi.

BJELAŠNICA

Skijalište na olimpijskoj planini iznad Sarajeva. Ima oko dvadesetak km uređenih staza, dva tanjurića, dva sidra te jedan trosjed koji vas voze vas do vrha skijališta. Cijena dnevne ski karte je 5 KM, parking 3 KM. Na raspolaganju je najam ski opreme, sva oprema košta oko 10 KM po danu ali imajte na umu da nije suvremena. Na raspolaganju je i noćno skijanje od 18:30 – 21:00h po cijeni od 20 KM.

IGMAN

Igman planina sa najvišim vrhom od 1.502m se uzdiže neposredno uz Sarajevsko polje, a sa Sarajevom je povezan saobraćajnicama preko Hadžića i Krupca.

Na Velikom polju izgrađene su za potrebe Zimskih olimpijskih igara 1984.godine, staze za biatlon sa središtem najmodernijim ove vrste u svijetu, staza za skijaška trčanja i trening staze u dužini od oko 60km, sa kompletnom infrastrukturom i pratećim objektima a na Malom polju tu su dvije skakaonice od 70 i 90 metara napravljene po projektu svjetski poznatog konstruktora skakaonica Janeza Gorišeka. Ove skakaonice nažalost još uvijek nisu u funkciji.

Trenutno su u funkciju pušteni baby liftovi i tubing staza, dok je na Velikom polju u funkciji staza za nordijsko skijanje, kao i dvosjed žičara.

Igman je područje poznato po klimi zdravoj za sve sportske pripreme, te se preporučuje kao područje zdravstvenog i sportskog turizma.

VLAŠIĆ

Skijalište 20km udaljeno od Travnika, na nadmorskoj visini od oko 1200m. Dužina ski staza je oko 17km i relativno su blage, pa su odlične za početnike, vučnice, sidra, tanjurići i baby lift koji je opet pogodan za početnike. Cijena dnevne karte je 28 KM a noćno skijenje 18 KM. Još uvijek se čeka građevinska dozvola za trosjed.

KUPRES

Skijalište Kupres jedno je od najpopularnijih skijališta u Bosni. Kupres posjećuju skijaši iz Hercegovine zbog svoje blizine, zatim Dalmacije od Zadra do Dubrovnika, ali i gosti iz drugih dijelova. Cijene dnevnih karata iznose 30 KM.

Skijalište Kupres se proteže na tri međusobno nepovezana brda Čajuša, Stožer i Čordaćica i posjeduje pet ski liftova.

Čordaćica – dvije kraće staze džine 300m i baby lift, Stožer – staza dužine oko 800m i mogućnost noćnog skijanja i Čajuša – gdje su malo veće i ozbiljnije staze.

Na vrh staza dolazi se u kombinaciji sidra, četvorosjeda i dvosjeda, na svakom brdu možete iznajmiti opremu, naučiti skijati ili bordati po pristupačnim cijenama.

"Trenutno skijalište ima dovoljno snijega i uvijeti za skijanje su odlični, što se tiče posjete ona je zadovoljavajuća jer su trenutno školski praznici, liftovi u funkciji su dvosjed, četverosjed i baby lift, novina našeg skijališta je novoizgrađeni objekat koji smo sagradili za ski rental i ski škole preko puta Restorana Ognjište", rekli su nam iz marketing službe Adria SKI Kupres.

RUJIŠTE

Skijalište Rujište udaljeno je 25km od Mostara, na nadmorskoj visini od 1050m. Skromno skijalište sa oko 700m staze, obnovljenim ski liftom te jednim motelom. Na raspolaganju je najam ski i bord opreme kao i ski škola. Osim jednog ugodnog motela u blizini su planinarski i izviđački dom te nekoliko privatnih domaćinstva koja nude smještaj. Cijena ski karte je 15 KM, a skijalište je uređeno i za noćno skijanje.

BLIDINJE

Kad je u pitanju zimska ponuda, skijalište na Blidinju od ove sezone otvorena je i nova staza duga 700 – 800 metara, namijenjenu početnicima tako da sad ovo skijalište sveukupno imama oko 4,5 kilometra staze. Cijene dnevnih karata iznose 25 KM, dječija 20 KM. Izvršen je i remont žičara, liftova i strojeva za uređenje staza.

Ukoliko ste pravi ljubitelj skijanja i ne tražite moderno opremljeno skijalište i želite provesti odmor za malo novaca Bosna i Hercegovina je pravi odabir za Vaše zimovanje.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti