Škola proizvodi i prodaje peciva, a grade i farmu stoke

09.01.2018. 09:17 / Izvor: Večernji List
Škola proizvodi i prodaje peciva, a grade i farmu stoke

Ravnatelj škole Milorad Vuković podsjeća da će škola ove godine dobiti i farmu krupne stoke, površine 600 četvornih metara

Važnost praktične nastave za učenike teško je usporediti s bilo kakvom nastavom danas. Ona, praktično, one najmlađe priprema za život i za konkretne aktivnosti kada završe sa školovanjem. Nažalost, činjenica je da su u BiH brojne obrazovne ustanove usredotočene uglavnom na teoriju, dok praksa ostaje tek mrtvo slovo na papiru, odnosno nešto o čemu se govori tek toliko da se zna da i to postoji u planu, no krajnji rezultati nisu nimalo zadovoljavajući.

Stoga, u BiH se sve više spominje dualno obrazovanje kao budućnost. Neke škole u zapadnoj Hercegovini već se pripremaju na preuzimanje i primjenu iskustava iz zapadnih zemalja, kako bi budući građevinski radnici, budući vodoinstalateri ili budući radnici u prerađivačkoj industriji dio svoga školovanja provodili kod budućega poslodavca, a ne samo u školi. Uzor u tome je Njemačka, koja je i uzela najviše stručnih ljudi s ovih područja.

Primjerice, na prostoru čitave države vlada deficit kada i kvalitetni građevinski radnici pitanju. Praktično, svi poslovi ih traže, a neki se žale da nogu završiti objekt koji su Jeli jer nedostaje radnika.

Također, uskoro će i sezona radova u poljoprivrednom sektoru. Već je sada počela potraga za radnicima. Poslodavci strahuju da ih neće biti dovoljno. Svijet traži zdravu i kvalitetnu hranu, ovdje se ona proizvodi, ali ne u dovoljnim razmjerima. Problem je što nema radne snage kako bi se krenulo u veće projekte. I zato se u nekim bh. obrazovnim institucijama odlučuju na poteze koji stvaraju kvalitetne radnike, a mogli bi biti i profitabilni za škole cio te mjere da bi se svakom učeniku škole mogao osigurati besplatan obrok ako se ostvari zamišljeno.

Pokušavaju se dobiti sredstva preko fondova kako bi se krenulo s radom. Tako u Bijeljini postoji ugovor s tvrtkama u kojima učenici provode svoju praksu. Ali, rade i privatno. Naime, ovih dana je Poljoprivredna škola u Bijeljini dobila opremi za praksu vrijednu 85.000 KM zahvaljujući programu "Prilika plus".

Agencija za razvoj malih srednjih poduzeća RS-a provod projekt, a financiran je od Švicarske vlade. Tako, primjerice, učenici poljoprivredne škole proizvode peciva i sireve. U radionicama osim što proizvode, učenici prate i čitav proces proizvodnje, kake se prerađuju voće i povrće, kake nastaju pekarski proizvodi, kake se proizvode sirevi... Učenici su zadovoljni jer imaju radno iskustvo, jer lakše svladavaju ono što nauče u učionici.

Svjesni su da će im znanje otvoriti put do radnih mjesta. Koordinatorica praktične nastave u Poljoprivrednoj školi u Bijeljini, u nekad poljoprivredno bogatoj Semberiji, koja opet staje na noge, istaknula je da je praksa u školi jako važna jer učenici u određenom opsegu stječu znanja i vještine te ih dalje usavršavaju.

"Počeli smo skromno, a sada imamo sve veće ambicije. Imamo skromne zalihe brašna, soli i šećera. Džemove djeca donose od kuća. Voljeli bismo da možemo proširiti asortiman jer se stalno traže peciva s eurokremom ili pizze, što zahtijeva veća ulaganja", kaže Markovića.

Ravnatelj škole Milorad Vuković podsjeća da će škola ove godine dobiti i farmu krupne stoke, površine 600 četvornih metara. Za farmu s nastavnim centrom potrebno je još oko 240 tisuća maraka, a investitor je Grad Bijeljina, potvrđeno je. Prvi mjesec proizvodi iz radionice poklanjani su učenicima i profesorima, a sada se prodaju u pekarnici s kojom je škola potpisala ugovor, dok proizvedeni sir kupuju i naručuju profesori. Cilj je daljnje širenje poslovanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti