Skoro tri miliona KM za subvencije objekata kojima je djelatnost zabranjena u TK

01.09.2020. 12:18 / Izvor: Akta.ba
Skoro tri miliona KM za subvencije objekata kojima je djelatnost zabranjena u TK

Izmjenama su prvobitno odobreni ukupni iznosi subvencija povećani na 2.800.994,00 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona je danas donijela odluke o odobravanju po 15.000,00 KM gradovima Tuzla i Živinice kao jednokratnu novčanu pomoć za hitne intervencije uslijed djelovanja prirodne nesrećeizazvane olujnim nevremenom, poplavama i klizištima u 2020. godini.

S ciljem nastavka radova na rekonstrukciji objekta Centra za autizam, Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost na doznačavanje ukupno 408.330.00 KM Udruženju roditelja djece-osoba sa autizmom "URDOSA" faza II za adaptaciju i rekonstrukciju objekta Centra za autizam Tuzla.

Vlada je, na danas održanoj sjednici, utvrdila iznos jednokratne novčane pomoći za roditelje sa troje i više zajedničke djece u visini od 1.500,00 KM. Ovo pravo mogu ostvariti roditelji za treće i svako slijedeće zajedničko dijete rođeno u 2020. godini, a uspostavu prava vršit će mjesno nadležni centar za socijalni rad.

Donesena je i odluka o izmjenama odluke o odobravanju sredstava korisnicima subvencije po osnovu zabrane obavljanja djelatnosti i indirektno onemogućenog rada. Ovim izmjenama su prvobitno odobreni ukupni iznosi subvencija povećani  na 2.800.994,00 KM, kada je u pitanju subvencija po osnovu zabrane obavljanja djelatnosti te 493.696,00 KM kada je u pitanju subvencija po osnovu indirektno onemogućenog rada. Razlog za povećanje je prihvaćenja opravdano uloženih prigovora na prethodno donesene odluke.

Vlada je danas usvojila Obračun sredstava u zdravstvu na području Tuzlanskog kantona za 2019. godine, te prihvatila Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za period januar – juni 2020. godine.

Također, Vlada je donijela uputstvo o čuvanju i upotrebi pečata Tuzlanskog kantona.

Na današnjoj sjednici Vlada je odobrila usmjeravanje transfera za posebne namjene u Budžet Tuzlanskog kantona za 2020. godinu. U svrhu realizacije manifestacije "Ljeto u Tuzli" i sufinansiranja Izložbe "Između memorije i zaborava", Federacija BiH je za JU Narodna i univerzitetska biblioteka "Derviš Sušić" Tuzla dodijelila 1.000,00 KM.

Vlada je danas prihvatila tekst Mišljenja na odobrena kreditna sredstva Bosna Bank International d.d. Sarajevo iz kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamatne stope iz sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona za 2019. godinu, predložen od strane Ministarstva privrede, na zahtjev Bosna Bank International d.d. Sarajevo.

Današnje mišljenje obuhvata plasman 89.651,23 KM kreditnih sredstava za jednog privrednog subjekta. U prethodnom periodu je Vlada Tuzlanskog kantona na prijedlog Ministarstva privrede dala pozitivno mišljenje za ukupno 33 korisnika ove kreditne linije sa ukupnim iznosom od 17.969.853,48 KM, te će sa današnjim mišljenjem biti odobrena kreditna sredstva za ukupno 34 korisnika kreditne linije sa ukupnim iznosom od 18.059.504,71 KM.

Imajući u vidu ukupan iznos planiranih i raspoloživih kreditnih sredstava, preostaje još 9.090.459,29 KM za plasman privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona.

Vlada je dala saglasnosti na Pravilnik o plaćama, naknadama i drugim primanjima radnika JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Javnoj ustanovi Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je danas imenovala Amela Mehanovića, za direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, na period od pet godina. Također, utvrđen je prijedlog kandidata za privremeno imenovanje članova Nadzornog odbora privrednog društva Rudnik soli "Tuzla" d.d. Tuzla, te su privremeno imenovani predsjednik i članovi Upravnog odbora JU Univerzitet u Tuzli iz reda osnivača i Upravni odbor Kantonalne agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona. Osim navedenog imenovani su članovi školskih odbora u školama na području Tuzlanskog kantona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti