Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Skupština BPK-a Goražde usvojila Zakon o turizmu

23.07.2020. 07:46 / Izvor: Fena

Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na jučerašnjoj redovnoj sjednici usvojila je Zakon o turizmu BPK Goražde.

Poslanici kantonalnog parlamenta odlučili su podržati prijedlog Vlade BPK i resornog ministarstva da postave pravni temelj za ovu, godinama zapostavljanu oblast.

Istaknuto je da je pravni vakum nastao prije nekoliko godina kada je federalni zakon o turizmu proglašen neustavnim čime je lokalna turistička zajednica ostala, kako je rečeno, ni na nebu, ni na zemlji.

Poslanik Naše stranke Ibrahim Delić, usvajanje kantonalnog zakona smatra dobrim potezom iako to znači tek prevazilaženje pravnih, ali i ne suštinskih problema turizma ovog područja.

"Već duže vrijeme ne znamo šta se dešava sa starom Turističkom zajednicom, šta je sa njenim uposlenim, sa obavezama. Dok se ne donese federalni zakon o turizmu ovo je samo pokušaj većine da to stavi na dnevni red, ali dobro je da  govorimo o ovoj temi", istakao je Delić.

Istaknuto je da je u narednih šest mjeseci, potrebno donijeti niz podzakonskih akata kojima ovu oblast treba urediti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti