Skupština Brčko distrikta usvojila Zakon o fiskalnom registru

31.01.2019. 09:39 / Izvor: Akta.ba
Skupština Brčko distrikta usvojila Zakon o fiskalnom registru

Poslanici Skupštine Brčko distrikta razmatrali su i u drugom čitanju usvojili više zakona.

Poslanici Skupštine Brčko distrikta razmatrali su i u drugom čitanju usvojili više zakona.

Skupština je, uz ostalo, donijela Zakon o fiskalnom registru Brčko distrikta BiH koji će omogućiti upravljanje svim poreznim i neporeznim davanjima u Distriktu.

Prema riječima direktora Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH Mate Lučića, od ukupno 171 vrste davanja više od pola neporeznih davanja nemaju nikakvu svrhu i bit će ukinute, saopćeno je iz Skupštine distrikta.

Usvojen je i Zakon o izmjenama Zakona o Direkciji za finansije, Zakon o dopunama Zakona o trezoru i Zakon o dopunama Zakona o Poreznoj upravi Brčko distrikta BiH.

"Ovi zakoni usvojeni su s amandmanima koji su precizirali da direktori ovih institucija mogu obnoviti mandat samo jednom, odnosno da mogu biti direktori najviše u dva mandata koji traje četiri godine", rekao je predsjedavajući Zakonodavne komisije Skupštine Brčko distrikta Ljubiša Lukić.

Poslanici su izglasali i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH, kao i Zakon o dopuni Zakona o pravnim licima koje osniva Brčko distrikt.

Usvojen je Izvještaj o izvršenju budžeta Brčko distrikta za period od 1. januara do 30. septembra 2018. godine. Data je saglasnost na Finansijski plan JZU "Zdravstveni centar Brčko" za 2019. godinu i usvojen Program rada Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH. Usvojen je Izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja Brčko distrikta za 2017. godinu i Plan revizije za 2019. godinu.

Skupština je donijela dvije odluke o utvrđivanju javnog interesa za Brčko distrikt BiH za izgradnju dijela puta u mjesnoj zajednici Trnjaci i pristupnog puta u mjesnoj zajednici Gornje Dubravice.

Odloženo je razmatranje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima Brčko distrikta u prvom čitanju, Nacrta zakona o službenicima i namještenicima u Skupštini Brčko distrikta BiH i Nacrta zakona o advokatskoj djelatnosti Brčko distrikta BiH u drugom čitanju.

Za narednu sjednicu Skupštine odloženo je i razmatranje specijalnog izvještaja Ombudsmena BiH o izgledu, upotrebi i zaštiti državnih, odnosno službenih obilježja BiH, kao i informacije o realizaciji kapitalnih projekata, skupštinskih zaključaka, renoviranju operacione sale i subvenciji građanima za potrošnju vode u ruralnim dijelovima Brčko distrikta, saopćeno je iz brčanske Skupštine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti