Skupština HNK usvojila budžet za 2019. godinu u iznosu od 222,7 miliona KM

31.12.2018. 15:16 / Izvor: Akta.ba
Skupština HNK usvojila budžet za 2019. godinu u iznosu od 222,7 miliona KM

Nakon višesatne rasprave i brojnih amandmana, većinom glasova Skupština je usvojila budžet HNK-a za 2019. godinu.

Na današnjem, drugom dijelu vanredne sjednice Skupštine HNK usvojena su najvažniji finansijski dokumenti čime je nastavljena praksa uspostavljena u mandatu aktuelne Vlade da se u tekućoj usvoje dokumenti za narednu godinu.

Delegati su usvojili: Budžet HNK i Zakon o izvršenju Budžeta za 2019. godinu, Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2018. godinu, te Finansijski plan i Odluku o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja, Finansijski plan i Odluku o izvršenju Finansijskog plana Službe za zapošljavanje i Finansijski plan i Odluku o izvršenju Finansijskog plana Fonda za zaštitu okoliša za 2019. godinu.

Govoreći o Budžetu HNK za 2019. godinu, dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona istaknuo je kako je riječ o dokumentu kojim se dalje jačaju i povećavaju održivost kantonalnih javnih finansija uz istovremeno osiguravanje potrebnih i dostatnih sredstava za sve potrebe nesmetanog funkcionisanja, ali i osiguravaju dodatna sredstva za  programe i projekte, prije svega u oblasti demografije kroz zaštitu porodice s djecom, socijalnog ali i realnog sektora kroz poticaje u privredi, poljoprivredi i turizmu.

"Prijedlogom Budžeta za 2019. predviđa se da će ukupni prihodi iznositi 222.700.800,00 KM i biti oko 11,7% veći u odnosu na Budžet za 2018. Držim kako je važno naglasiti da su sredstva za plate i naknade troškova zaposlenih povećane kao rezultat kolektivnih ugovora za 5%, a značajno su povećana sredstva za vansudske nagodbe čime želimo smanjiti, a u konačnici i riješiti, pitanje pravomoćnih sudskih presuda iz radno pravnih odnosa koje godinama opterećuju Budžet, ali i otežavaju dijalog sa socijalnim partnerima", rekao je premijer Herceg

Takođe, povećana su izdvajanja za različita područja, osobito boračku populaciju, stipendiranje studenata, prijem pripravnika, te obnovu školskih zgrada, zdravstvenih ustanova i drugih javnih objekata, a nastavlja se i snažno podržavanje značajnih infrastrukturnih projekata u našim jedinicama lokalne samouprave.

Povećana su izdvajanja za cestovnu infrastrukturu s 5,7 na 7,2 miliona KM, a ove godine, na prijedlog ministra Krasića, uloženo je oko 10 miliona za obnovu, rekonstrukciju i održavanje cesta u HNK.

Postignuti kolektivni ugovor, osobito u zdravstvu,  zahtijevao je dodatna budžetska sredstva, pored Finansijskog plana ZZO, te je predviđeno dodatnih 5 odnosno ukupno 7 miliona KM, čime se u potpunosti ispunjava obavezu Vlade kao jednog od dionika pregovora i sistema zdravstva.

"Ipak, najznačajnijim mi se čini spomenuti planirana sredstva za tekuće transfere u iznosu 51.910.290,00 KM koja su značajno povećana u odnosu na aktuelni Budžet (približno 7 miliona KM)  i  čine nešto manje od četvrtine  ukupno planiranih izdataka. Upravo na toj poziciji planirana su povećanja (za 10-20%)  sredstava za  programe i projekte, prije svega u oblasti demografije kroz zaštitu porodice s djecom, socijale ali i realnog sektora kroz poticaje u privredi, poljoprivredi, turizmu i Aerodromu Mostar, te subvencije javnim preduzećima. Ovim se, uz redovna ulaganja u obrazovanje, nauku, kulturu i sport, ojačava razvojna dimenzija Budžeta, koju ćemo, iskreno vjerujem, kroz godinu dodatno osnaživati ako nastavimo dosadašnju praksu odgovornog upravljanja javnim finansijama, što imamo u planu", kazao je Herceg. 

Premijer Herceg podsjetio je i na to kako su ove godine preuzeta dva kredita: za kupovinu Hotela „Ero“ (11 miliona KM) i za izgradnju Pedijatrije Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i obnovu odnosno modernizaciju druge dvije bolnice u HNK (32 miliona) što neće ugroziti kreditnu sposobnost Kantona u narednom periodu.

Govoreći o finansijskim planovima vanbudžetskih fondova i službi rekao je kako je Rebalans Finansijskog plana za 2018. Zavoda zdravstvenog osiguranja povećan za 11 miliona KM, a višak sredstva najvećim dijelom bit će utrošen za  poboljšanje materijalnog statusa naših bolničkih i zdravstvenih ustanova  i njihovih zaposlenika. 

"Prijedlog Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja iznosi 138.095.000 KM. Kada je riječ o prijedlogu Finansijskog plana Službe za zapošljavanje vidljivo je povećanje planiranih sredstava u odnosu na aktuelni plan tako da on iznosi 14.304.948  KM. Pozitivne trendove prati i prijedlog  Finansijskog plana Fonda za zaštitu okoliša HNK za 2019. godinu, koji iznosi 4.470.000 KM te je, u odnosu na ovu godinu, uvećan za desetak posto", rekao je premijer Herceg.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti