Skupština KS dala saglasnost za nabavku 200.000 vakcina "Sputnjik V"

28.05.2021. 11:22 / Izvor: N1
Skupština KS dala saglasnost za nabavku 200.000 vakcina 'Sputnjik V'

Skupština Kantona Sarajevo danas je na hitnoj sjednici jednoglasno dala saglasnost za kupovinu ruskih vakcina protiv koronavirusa Sputnjik V.

Skupština Kantona Sarajevo danas je na hitnoj sjednici jednoglasno dala saglasnost za kupovinu ruskih vakcina protiv koronavirusa Sputnjik V. Premijer KS Edin Forto je rekao da će jedna vakcina koštati 9,95 eura, a da je naručeno 200.000 doza.

Kantonalni premijer Edin Forto se obratio zastupnicima prije davanja saglasnosti. Kazao je kako je kako su Kanton Sarajevo i Vlada Federacije BiH 15. aprila potpisale sporazum o zajedničkoj nabavci ove vakcine. Prvi kontigent od 20.000 do 30.000 doza može očekivati već sljedeći mjesec, rekao je Forto.

Zastupnici su problematizirali to što Evropska agencija za lijekove još uvijek nije odobrila korištenje ove vakcine u EU. Samim time postavlja se pitanje da li će građani koji su vakcinisani tom vakcinom moći putovati u zemlje EU. Uprkos tome, uputili su apel građanima da prihvate vakcinaciju onom vakcinom koja im je dostupna u tom trenutku kako bi čim prije bili zaštićeni od koronavirusa.

"To je ono što sada imamo, nije idealno, ali je trenutno tako. Nadam se da će Evropska unija imati razumijevanje za sve građane širom svijeta, da bez obzira koju vakcinu primili, da će se moći putovati. Bitno nam je da vakcinišemo što više građana, pa ćemo poslije brinuti o putovanju", rekao je Forto.

Uvoznik će biti Bosnalijek, a premijer Forto je kazao kako će sve informacije o nabavci, transportu i dozama biti dostupni javnosti.

Skupština KS je jednoglasno dala saglasnost Vladi KS za nabavku vakcina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti