Skupština KS izglasala zatvaranje kladionica, čeka se odluka Vlade

23.03.2021. 08:17 / Izvor: Faktor
Skupština KS izglasala zatvaranje kladionica, čeka se odluka Vlade

Za provođenje ovog zaključka glasalo je 29 zastupnika, protiv i suzdržanih nije bilo.

Nakon cjelodnevnog zasjedanja, zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo izglasali su da se u sklopu mjera borbe sa pandemijom koronavirusa i djelimičnog lockdowna, zatvore i kladionice kao potencijalna žarišta širenja koronavirusa.

Sead Milavica, zastupnik u Skupštini KS je u ime Kluba DF-a predložio da se usvoji ovaj zaključak i da Vlada i Krizni štab Ministarstva zdravstva KS uz ugostiteljske objekte zatvore i kladionice.

"Ekonomija će se oporaviti, brže ili sporije, svako radno mjesto se može nadomjestiti, ali ljudski životi ne mogu. Ako ne sačuvamo ljude nećemo imati ni ekonomiju. Mjere koje su poduzete su nedovoljne i ne obuhvataju sve biznise. Imamo krajnjih nelogičnosti kod donošenja odluka. U ime Kluba DF-a zahtijevamo od Vlade i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS da restriktivne mjere primijene i na kladionice, kako bi se pokušala suzbiti pandemija koronavirusa. Ne postoji razlog da kladionice rade normalno dok su drugi zatvoreni", kazao je Milavica.

Zastupnik Zvonko Marić kazao je da postoji mogućnost kao i u RS-u da su kladionice zatvorene, a da rade online.

"Danas sam dobio bezbroj poruka vezano za kladionice. U Aerodromskom naselju čovjek je htio da slika u koliko kvadrata boravi 15 ljudi, pa su htjeli da ga tuku", kazao je Marić ističući kako je protiv klađenja te očekuje da će kladioničari čak i uštediti ako kladionice ne budu radile.

Milavica je kazao da bi trebalo da se isplate plaće radnicima, da se njima nadoknadi šteta za period od dvije sedmice koliko neće raditi.

"Zamislite koliko kladionica zaradi za jedan dan i pri tome ne plaćaju porez. Kladionice su pune, bez obzira na to postoji klađenje online. O moralnoj strani u ovoj priči ne bih ni da govorim. Mislim da su krajnje namjere zaključka koji smo predložili, vrlo dobronamjerne",  kazao je Milavica odgovarajući na pitanje zastupnika u Skupštini KS.

Za provođenje ovog zaključka glasalo je 29 zastupnika, protiv i suzdržanih nije bilo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti