Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Skupština KS naložila hitno rješavanje ispuštanja otpadnih voda u Željeznicu

18.05.2020. 18:31 / Izvor: Akta.ba

Na današnjoj online sjednici Skupština Kantona Sarajevo usvojila je nekoliko inicijativa i zaključaka.

Na osnovu inicijative zastupnice Danijele Kristić, zadužena je Vlada KS, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Ministarstvo privrede, te Kantonalna uprava za inspekcijske poslove i Općina Ilidža da, svako iz svoje nadležnosti, hitno pristupe rješavanju problema ispuštanja otpadnih voda sa visokom koncentracijom arsena i sulfata bez tretmana direktno u rijeku Željeznicu koja pripada vodozaštitnoj zoni.

Usvojena je i inicijativa zastupnika Igora Stojanovića da se hitno poduzmu sve potrebne zakonske radnje kako bi se zaustavilo dalje protivzakonito otkopavanje šljunka i odlaganje otpada na lokalitetu u blizini mosta Spasa na području općine Ilidža, koje pripada vodozaštitnoj zoni.

Također je usvojen zaključak zastupnice Segmedine Srne–Bajramović kojom se nalaže Vladi KS da, u cilju efikasnog i transparentnog planiranja utroška javnog novca do usvajanja narednog rebalansa budžeta KS, izvrši detaljnu analizu načina planiranja rebalansa po svim funkcionalnim cjelinama i poduzme konkretne mjere usmjerene na objektivno, realno i efikasno planiranje prihoda i rashoda budžeta u narednom rebalansu.

Ovaj zaključak obavezuje i da se sve isplate iz budžeta, koje se odnose na realizaciju programa socijalnih i ekonomskih mjera za sanaciju posljedica pandemije koronavirusa, objavljuju na stranici Vlade KS.

Vlada je zadužena i da izvrši sveobuhvatnu analizu dosadašnje politike zaduživanja te da u što kraćem roku dostavi informaciju o kratkoročnim i srednjoročnim mjerama realizacije predmetnih sredstava.

Također je ovim zaključkom određeno da se planiranje svih tekućih transfera vrši na osnovu prethodno donesenih strateških i akcionih planova, u cilju ostvarivanja predviđenih mjerljivih ciljeva.

"Imajući u vidu stanje smanjene likvidnosti Budžeta KS, sve transfere planirati odgovorno, u skladu sa zakonom, te sa prethodno donesenim planovima i mjerljivim kriterijima za raspodjelu sredstava koji će biti javno objavljivani", navedeno je također u usvojenom zaključku.

Na prijedlog zastupnice Neire Dizdarević, Skupština je usvojila zaključak kojim se obavezuje Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS da odmah objavi javni poziv za prikupljanje zahtjeva udruženja i neprofitnih organizacija za dodjelu sredstava za finansiranje/sufinansiranje projekata iz oblasti inkluzivnog odgoja i obrazovanja za podršku djeci i omladini do 26. godine života, iz Budžeta KS za 2020. godinu, sa pozicije Ministarstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti