Skupština KS nije prihvatila izvještaje o poslovanju šest komunalnih preduzeća

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Skupština KS nije prihvatila izvještaje o poslovanju šest komunalnih preduzeća

25.01.2019. 07:36 / Izvor: Akta.ba

Skupština Kantona Sarajevo nakon devet sati rasprave nije prihvatila izvještaje o poslovanju kantonalnih javnih preduzeća za 2017.godinu, a radi se o preduzećima: Vodovod i kanalizacija, Rad, Tržnice-pijace, Toplane, Sarajevogas i Park. Prihvaćen je samo izvještaj KJKP Pokop.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković je ocijenio da je stanje u većini preduzeća bilo katarstofalno, ni danas se nije puno promijenilo ali da je znatno bolje i promjene su vidljive.

Promjene se odnose na rad cjelokupnog sistema koji je servis građanima, zdravstvo, komunalne usluge i druge, a Konaković je naglasio da oni oni koji žele napraviti napredak moraju imati sinergiju i dobru politiku koju moraju da vode.

"Govorimo o povjerenju njihovih upravljačkih struktura, a svaki sadašnji direktor je bolji nego što su bili prethodni. Ovdje se mjere dvije stvari - zadovoljstvo komunalnom uslugom i finansijski efekti rada", zaključio je Konaković.

Zastupnica SDP BiH Segmedina Srna-Bajramović ukazala je na važnost i uticaj koji komunalna privreda ima na ostali dio privrede u KS, te naglasila da se konačno moraju pokrenuti ozbiljne i mjerljive reforme u tom segmentu, što se godinama izbjegava.

"Bez obzira na svu složenost situacije, postoji veliki broj malih problema koji mogu poslati potpuno drugačiju poruku i otvoriti perspektivu novog povjerenja korisnika u sistem, a samim tim i većoj naplati, rastu budžeta, te intenziviranju investicija u smislu pojedinačnog razvoja svake od firmi kao i rastu konkurentnosti privrede u cjelosti", kazala je Srna-Bajramović.

Nakon glasanja data je pauza nakon koje će zastupnici imati priliku da čuju izvještaj o poslovanju za 2017.godnu KJP “Sarajevo - šume”, Centar "Skenderija", "ZOI '84" Olimpijski centar Sarajevo, “Veterinarska stanica”, “Poljoprivredno dobro Butmir” d.o.o. Sarajevo - Ilidža za 2017. godinu.

Predsjedavajući Konaković je već najavio da će danas u nastavku sjednice biti razmatrani izvještaji zdravstvenih kantonalnih institucija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti