Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Skupština KS nije usvojila izmjene i dopune Zakona o inspekcijama KS

17.06.2020. 07:44 / Izvor: Akta.ba

Skupština Kantona Sarajevo jučer na sjednici nije usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama KS i time su jasno i precizno određene nadležnosti i ovlaštenja Sektora za internu/unutrašnju, kontrolu.

Ministrica pravde i uprave KS Mersa Kustura je obrazložila da je cilj izmjena bio da se precizno regulira ko vrši unutrašnju kontrolu, ko su osobe posebno ovlaštene za sprovodenje unutrašnje kontrole, kao i koje opšte i posebne uvjete treba da ispunjavaju te osobe, u smislu Zakona o državnoj službi u KS, Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Kantonalne uprave i Pravilnika o unutrašnjoj kontroli.

Po tom prijedlogu, Kantonalna uprava vrši nadzor i kontrolu procesa rada uposlenika na onim radnim mjestima na kojim je prema pregledu rizika ustanovljen rizik od korupcije. Kantonalnom upravom rukovodi direktor koga imenuje i razriješava Vlada KS.

Unutrašnju kontrolu u Kantonalnoj upravi bi sprovodio Sektor unutrašnje kontrole, koji odgovara direktoru Kantonalne uprave, a poslove unutrašnje kontrole, vrši rukovodilac Sektora i ovlašteni državni službenici za unutrašnju kontrolu.

Pojedini zastupnici imali su primjedbe na predložene izmjene Zakona, jer je bilo nejasno, ko vrši nadzor i kome i po kojem zakonu odgovaraju i ko ovlašćuje državne službenike.

Danas je jednoglasno usvojena Inicijativa uređenja javne sigurnosti i policije KS zastupnika Skupštine KS (SDA) Aljoše Čampare.

"Uređenje javne sigurnosti u Kantonu Sarajevo zahtijeva neposrednu i dalekosežnu strukturalnu reformu. Miješanje politike u profesionalni rad policije je hronična slabost u BiH i stanje u Kantonu Sarajevo je u neprihvatljivoj mjeri", obrazložio je Čampara.

Istakao je da se Kanton Sarajevo nosi s kompleksnim izazovima u javnoj sigurnosti, lošim rezultatima u borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala, te drugih oblika ozbiljnog kriminala koji negativno utiču na stvaranje sigurnog okruženja za građane, hiljade turista i posjetilaca.

"Reforma uređenja javne sigurnosti u KS-u bi trebala predstavljati jedan od kamena temeljca koji će omogućiti Kantonu Sarajevo napredovanje ka svojim zasluženim društvenim i ekonomskim potencijalima", rekao je on.

Bit će upostavljene ekspertna radna grupa pod vođstvom komesara policije KS da razvije novi Zakon o Upravi policije KS, kao i ažurirana verzija Zakona o policijskim službenicima KS.

Također će biti konsultirani i predstavnici međunarodne zajednice da pomognu koliko je potrebno, a rok za to bi trebao biti 90 dana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti