Skupština KS nije usvojila izmjene i dopune Zakona o koncesijama

07.09.2018. 07:57 / Izvor: Fena
Skupština KS nije usvojila izmjene i dopune Zakona o koncesijama

Pravilnikom je bilo propisano da se specifični predmet koncesije obavezno dostavlja uz zahtjev za dodjelu koncesije.

Skupština Kantona Sarajevo nije usvojila izmjene i dopune Zakona o koncesijama, a predmet koncesije je pored ostalog i izgradnja ili korištenje saobraćajnica, hidroenergetskih objekata, zemljišta ili građevinskog objekta za izgradnju ili korištenje postrojenja za pretvaranje energije sunca u električnu energiju, termoelektrana, izgradnja ili korištenje termoenergetskih postrojenja za proizvodnju (primarno) toplotne energije, poljoprivredno zemljište, u nadležnosti KS-a.

Ovim se dopunama i izmjenama Zakona uređivao postupak dodjele koncesije na osnovu zahtjeva (samoinicijativne ponude) za dodjelu koncesije, u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Pravilnikom je bilo propisano da se specifični predmet koncesije obavezno dostavlja uz zahtjev za dodjelu koncesije, kao i dokumenti koji su specifični za taj predmet, odnosno oblast predmeta koncesije, kao i dokumenti koje ponuđač obavezno dostavlja općini radi davanja saglasnosti općinskog vijeća za provođenje postupka dodjele predmetne koncesije.

Izmjene i dopune zakona su predviđale da rok početka korištenja koncesije ne može biti duži od pet godina od dana zaključivanja ugovora o koncesiji. Samo u izuzetnom slučaju, kako je bilo propisano, ovaj rok se može produžiti za period do dvije godine.

Kako je navedeo, izmjenama i dopunama Zakona je bio poboljšan i sistem nadzora, uključujući i preciziranje obaveza sudionika u nadzoru, kao i poduzimanje mjera radi ispunjenje obaveza koncesionara pri korištenju koncesionog prava.

Zastupnica SKS (SDP) Segmedina Srna je kazala da u oblasti koncesija ima problema, naročito tamo gdje se korisnicima koncesija ne ispostavljaju fakture, da su se koncesije koristile za lično bogaćenje a ne za opće dobro, a "po neizmirenim koncesijskim naknadama dug je više od 10 miliona KM, prema KS".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti