Skupština KS: Prihvaćen izvještaj Nezavisnog odbora

19.05.2020. 18:39 / Izvor: Akta.ba
Skupština KS: Prihvaćen izvještaj Nezavisnog odbora

Zastupnici nisu usvojili izvještaje o poslovanju sedam kantonalnih javnih ustanova iz oblasti socijalne zaštite.

Na 25. sjednici Skupštine KS razmatran je i Izvještaj o radu Nezavisnog odbora za izbor i imenovanje policijskog komesara za period septembar 2019. godine – februar 2020. godine.

Zastupnicima je izvještaj podnio član ovog odbora Miroslav Kružik.

Nakon više postavljenih pitanja, datih odgovora i većeg broja rasprava, ponovljenih glasanja i izražavanja sumnji u glasanja, ovaj izvještaj je dobio potrebnu zastupničku podršku, čime je i usvojen.

Zastupnici su u posebnom izjašnjavanju o zaključku zastupnice Jasmine Biščević Tokić podržali smjenu predsjednika i članova ovog odbora.

Tokom izvještajnog perioda Nezavisni odbor je realizirao planirane programske aktivnosti, osim donošenja prijedloga ocjene rada policijskog komesara. 

"Za donošenje prijedloga ocjene o radu policijskog komesara nije dovoljna prosta većina, nego je potrebno da za istu, zadovoljava ili nezadovoljava bude pet od sedam članova Nezavisnog odbora. Nezavisni odbor u izvještajnom periodu nije imao kvorum potreban za donošenje navedene ocjene.", navedeno je u izvještaju.

Odmah nakon toga, i inicijativa zastupnika Elvedina Okerića za utvrđivanje odgovornosti i smjene dijela članova ovog tijela, a koji nisu radili u skladu sa propisanom legislativom iz ove oblasti, također je dobila potrebnu zastupničku podršku.

Na istoj sjednici razmatrani su i izvještaj o poslovanju sedam kantonalnih javnih ustanova iz oblasti socijalne zaštite za prošlu godinu, i to: "Gerontološkog centra", "Terapijske zajednica - Kampus Kantona Sarajevo", "Porodičnog savjetovališta", "Doma za djecu bez roditeljskog staranja", "Kantonalnog centra za socijalni rad", "Odgojnog centra Kantona Sarajevo" i "Doma za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba".

Niti jedan od ovih sedam izvještaja zastupnici Skupštine KS nisu usvojili.

Na prijedlog Vlade KS zastupnici su kao tačku 15. razmatrali Informaciju o glavnim problemima u poslovanju, finansijskoj poziciji i gubitku prihoda KJKP “GRAS” izazvanog proglašenjem nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19), a koja je bila uvrštena kao posljednja 22. tačka dnevnog reda. Skupština KS je primila k znanju ovu informaciju.

U okviru ove tačke dnevnog reda, Vlada KS je predložila, a Skupština usvojila dva zaključka prema kojima se omogućava izvršenje isplate sredstava u iznosu od 1.800.000 KM mjesečno, odnosno u maksimalnom iznosu do 3.600.000 KM za period od dva mjeseca u kojima je obustavljen javni linijski i vanlinijski prijevoz putnika u cestovnom i željezničkom saobraćaju na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Sredstva se isplaćuju za pokriće akumuliranog gubitka iz poslovanja KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo.

Doznačena sredstva će se isključivo koristiti za isplatu bruto plata radnicima i najurgentnijih dospjelih obaveza prema dobavljačima.

Podržana su mišljenja Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo na tekstove nacrta zakona o podršci porodici sa djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine te o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca.

Sjednica je nakon ove tačke prekinuta, a o novom terminu njenog nastavka javnost će biti blagovremeno informisana, stoji u saopćenju Press službe Vlade KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti