Skupština USK-a omogućila isplatu plaća budžetskim korisnicima

13.01.2015. 09:01 / Izvor: Fena
Skupština USK-a omogućila isplatu plaća budžetskim korisnicima

Skupština Unsko-sanskog kantona (USK) na jučer održanoj vanrednoj sjednici u Bihaću jednoglasno je usvojila Prijedlog odluke o davanju saglasnosti ministrici finansija za preraspodjelu sredstava iz budžeta kantona za 2014.

Skupština Unsko-sanskog kantona (USK) na jučer održanoj vanrednoj sjednici u Bihaću jednoglasno je usvojila Prijedlog odluke o davanju saglasnosti ministrici finansija za preraspodjelu sredstava iz budžeta kantona za 2014. godinu i Prijedlog odluke o utvrđivanju osnovice za obračun i isplatu plaća i naknade za topli obrok budžetskim korisnicima za novembar i decembar prošle godine.

Na ovaj korak Skupština USK-a odlučila se na inicijativu Ministarstva finansija, jer zbog hapšenja premijera Hamdije Lipovače, koji je u pritvoru, aktuelna Vlada nema kvoruma i ne može donositi nikakve odluke.

Na Kolegiju Skupštine USK-a, održanom prije četiri dana, Ministarstvo finansija izašlo je s prijedlogom o smanjenju plaća budžetskim korisnicima za oba mjeseca po 2,5 posto ili za jedan mjesec od  5 posto, zbog nedostatka potrebnih sredstava u budžetu.

Međutim, jučer je poslanike na klupama dočekao drugi prijedlog odluke, u kojem stoji da se preraspodjelom sredstava može isplatiti plaća svim budžetskim korisnicima u skladu sa osnovicom, kakva je bila i za oktobar prošle godine.

Uslijedila je diskusija u kojoj je većina poslanika izrazila nezadovoljstvo činjenicom što zakonodavna vlast zbog specifičnosti situacije mora preuzeti ulogu izvršne, te su svi ukazivali na potrebu što hitnijeg formiranja nove vlade Kantona.

Zatražena su i pojašnjenja kako nema potrebe za smanjenjem plaća, te s obzirom na to da je u prijedlogu odluke navedeno da pojedinim budžetskim korisnicima nedostaje sredstava, poslanici su pitali koji su to.

- Nakon sjednice Kolegija mi smo proveli analizu, koja je pokazala da za isplatu plaća budžetskim korisnicima za novembar i decembar nedostaje gotovo 1,8 miliona KM - kazala je Aida Salihagić uime Ministarstva finansija USK-a, koje je predlagač odluke.

Od ukupnog iznosa, najveće povećanje je, po njenim riječima, kod Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) USK-a od oko 1,1 miliona maraka, a ostatak kod nekih škola.

- Sredinom prošle godine u skladu sa sporazumom potpisanim sa Sindikatom MUP-a vršene su određene korekcije, koje su rezultirale da je mjesečni iznos potreban za isplatu njihovih plaća povećan za oko 300.000 maraka, te je zbog toga došlo do nedostatka sredstava - pojasnila je Salihagić.

Analizirajući situaciju u budžetu, resorno ministarstvo došlo je do podataka da je u sredstvima planiranim za naknadu za topli obrok ostalo oko 1,2 miliona maraka neutrošenih u odnosu na planirano, dok se preostalih oko 600.000 maraka, koje nedostaju za plaće, može prerasporediti sa budžeta određenih ministarstava, uz saglasnost ministara, gdje nisu stvorene određene obaveze zaključno sa 31. decembrom prošle godine, a koje su planirane u budžetu.

Pojašnjavajući zbog čega to nije rečeno na sjednici Kolegija, Salihagićeva je kazala da je rok za dostavu tih podataka 16. januar, tako da tada nisu imali pravu sliku, ali da su nakon sjednice Kolegija u kontaktu sa pojedinim ministrima dobili informacije i saglasnost, zbog čega su danas i mogli predložiti drugu odluku.

Budžetski korisnici plaću za novembar mogu očekivati, kako je dodala, do kraja mjeseca i to samo ukoliko se ništa drugo ne bude isplaćivalo iz budžeta, kako bi se akumulirala potrebna sredstva.

Stoga je Skupština usvojila i zaključak da Ministarstvo finansija obustavi sve isplate iz budžeta, izuzev kreditnih obaveza, poreznih davanja i plačća, te drugi koji ga obavezuje da dostavi Skupštini informaciju koji su korisnici prekoračili planirana sredstva u budžetu i iz kojih razloga.

Prihvaćen je i zaključak da se grant Agenciji za privatizaciju USK-a stavi u prioritet, jer uposleni u toj ustanovi, kako je rečeno, plaću nisu dobili od maja 2012. godine.

Poslanici su jučer tajnim glasanjem predložili dva delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) iz reda ostalih, što je od Skupštine USK-a tražila Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti