Vijesti

Skupština USK usvojila Investicionu studiju gasifikacije kantona - BH Gas osigurao 2,4 mil. KM za izradu projektne dokumentacije

05.08.2009. 09:47 / Izvor: Fena

Skupština Unsko-sanskog kantona je 4. augusta 2009. godine usvojila Investicionu studiju gasifikacije u kantonu. Svoju saglasnost prethodno su dala općinska vijeća šest općina, osim Sanskog Mosta i Cazina.

Gost na skupštinskom zasjedanju bio je Almir Bećarević, direktor kompanije BH-Gas, koji je poslanicima predstavio Investicionu studiju gasifikacije. Po njegovim riječima, BH-Gas je osigurao 2,4 miliona KM za izradu projektne dokumentacije, studiju uticaja na okoliš i studiju izvodljivosti.

Izgradnja bi se odvijala u tri faze, s tim da bi prva obuhvatila radove na izgradnji primarnog gasovoda u ukupnoj dužini od 80 kilometara do Bosanske Krupe sa odvojcima za Veliku Kladušu i Bihać.

Prethodno je potrebno, istakao je Bećarević, da hrvatska kompanija Plinacro napravi gasovod u dužini od 30 kilometara do Tržačkih Raštela. Nakon što BH-Gas potpiše ugovor s tom kompanijom iz Hrvatske, Vlada USK treba raspisati tender za dodjelu koncesija, kazao je.

Kapacitet gasovoda iznosit će milijardu kubika. Na temelju analize tržišta o mogućem plasmanu prirodnog gasa ocijenjeno je da je moguća ukupna potrošnja u ovom kantonu oko 120 miliona kubika godišnje, s tim da najveći dio, oko 84 miliona kubika, otpada na sektor stanovanja.

Ovo je zapravo prvi značajniji korak prema dovođenju prirodnog gasa na područje USK, što će svakako doprinijeti očuvanju preostalog šumskog bogatstva. Izgradnja gasovoda bila bi finansirana kreditom Evropske razvojne banke, rečeno je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti