Skupštine dioničara donijela odluku da "Energopetrol" nastavi poslovanje

29.06.2012. 14:39 / Izvor: Fena
Skupštine dioničara donijela odluku da 'Energopetrol' nastavi poslovanje

U Sarajevu je danas, na saziv Nadzornog odbroa "Energopetrola" d.d. Sarajevo, održana 14. Skupština dioničara tog društva.

Predstavnik malih dioničara, odnosno firme General Servis koja ima 1,5 posto dionica u "Energopetrolu", Faik Muhić, kazao je novinarima nakon Skupštine da je danas donesena odluka da društvo "Energopetrol" nastavi poslovanje, ali da nije usvojena odluka na koji način će se izvršiti sanacija gubitka od oko 31 milion KM u protekloj godini.

Kako je istaknuo, ostavljen je rok od tri mjeseca da se to definiše i da se vidi koji je to način sanacije, jer je riječ o ubjedljivo najvećem godišnjem gubitku u poslovanju "Energopetrola" u posljednjih desetak godina.

"Takva situacija nije prihvatljiva, posebno ne za male dioničare. Kada je firma išla u dokapitalizaciju tada je cilj bio da se sanira društvo i da se izvrši njegova revitalizacija, jer je ono i tada bilo u gubitku, međutim, taj cilj nije ostvaren. Dokapitalizacija nije uspješno obavljena iz jednog razloga,a to je što ugovor o dokapitalizaciji nije ispoštovan. Konzorcij INA-Mol nije ispunio glavnu i ključnu obavezu iz ugovora, odnosno nije izvršio obavezu da investira u Energopetrol 150 miliona KM", rekao je Muhić.

Posebno je naglasio da je konzorcij umjesto investiranja pozajmio novac "Energopetrolu" u vidu kreditnog zaduženja, s veoma visokim kamatama, koje su na kraju prouzrokovale minus u poslovanju tog preduzeća.

"Koliko znam Vlada FBiH je u maju imenovala jednu komisiju za pregovore s konzorcijem INA-Mol, ali nama nisu dostupni nikakvi podaci vezano za rezultate rada te komisije ili rezultate pregovora.Tako imamo osjećaj da Vlada, kao i ovaj konzorcij nas male dioničare ne doživljavaju isuviše ozbiljno", rekao je Muhić.

Konzorcij INA-Mol je većinski vlasnik u "Energopetrolu" sa 67 posto kapitala, dok Vlada FBiH ima 22 , a mali dioničari 11 posto kapitala.

Ugovor o dokapitalizaciji "Energopetrola" d.d. Sarajevo između Vlade FBiH, društva "Energopetrol" d.d. Sarajevo, MOL-a, Hungarian Oil and Gas PLC, i INA-e potpisan je 2006. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti