Skupštine sedam rudnika FBiH usvojile nove statute: Zavisna društva u okviru vladajućeg društva Koncerna Elektroprivreda BiH

25.09.2009. 15:50 / Izvor: Fena
Skupštine sedam rudnika FBiH usvojile nove statute: Zavisna društva u okviru vladajućeg društva Koncerna Elektroprivreda BiH

Nakon prijenosa vlasničkog udjela Vlade Federacije BiH u sedam rudnika FBiH na JP Elektroprivreda BiH, 25.09.2009. godine su skupštine rudnika Kakanj, Kreka, Breza, Đurđevik, Zenica, Gračanica iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja i rudnika "Abid Lolić" iz Bile usvojile svoje nove statute kojima postaju zavisna društva u okviru vladajućeg društva Koncerna Elektroprivreda BiH.

Kako je saopćeno iz Elektroprivrede BiH, usvajanje ovih statuta bio je preduvjet za uređenje međusobnih odnosa u budućem koncernu, koji će definitivno biti potvrđeni usvajanjem statuta JP Elektroprivreda BiH na Skupštini Društva planiranoj za slijedeći mjesec.

Novim statutima zavisna društva obavezna su za preduzimanje svih mjera i aktivnosti radi ostvarivanja kontinuirane i kvalitetne proizvodnje, osiguravanja stabilnosti u radu i poslovanju, dostizanje visokog stepena efikasnosti u poslovanju i održivog razvoja društava.

Obaveze društava su i ostvarivanje poslovnih odnosa po tržišnim uvjetima privređivanja, u skladu sa zakonskim rješenjima i ugovorom o vođenju poslova, te aktima kojima se reguliraju sistem i politika cijena i odnosi s kupcima.

Društva su obavezna za efikasno pružanje usluga kupcima, ali i za transparentnost u poslovanju te profesionalni razvoj i socijalnu sigurnost zaposlenika, odnosno za stvaranje uvjeta za razvoj ljudskih resursa i stalno poduzimanje mjera u očuvanju i zaštiti okoline.

Novim statutima posebno su istaknuti mogući oblici povezivanja te odnosi između vladajućeg i zavisnog društva.

Tako je društvo, svaki rudnik, zavisno društvo u odnosu na JP EPBiH koja ima većinsko učešće u osnovnom kapitalu i koja je vladajuće društvo.

Zavisno društvo s vladajućim društvom zaključuje ugovor o vođenju poslova kojim se uređuju međusobni odnosi, a zavisno društvo je obavezno primjenjivati odluke, obavezujuće naloge ili uputstva vladajućeg društva u skladu sa Zakonom, novousvojenim statutom i ugovorom o vođenju poslova.

Opći akti Društva uskladit će se sa Statutom Društva (koncerna) u roku od 90 dana od današnjeg dana.

Konstituiranje organa upravljanja društva i imenovanje nosilaca funkcija organa upravljanja treba da bude završeno za 60 dana, a danom upisa promjena nastalih u vlasništvu udjela u registru nadležnog suda društva, rudnici gube status javnog preduzeća i prestaje primjena odredbi Zakona o javnim preduzećima u FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti