Sky Srpska leti od 2011. godine - Isporukom aviona krajm ove i početkom naredne godine stvaraju se uslovi za početak rada

14.01.2010. 11:59 / Izvor: Nezavisne novine
Sky Srpska leti od 2011. godine - Isporukom aviona krajm ove i početkom naredne godine stvaraju se uslovi za početak rada

Dva aviona koja će biti kupljena za kompaniju Sky Srpska biće isporučena krajem ove i početkom 2011. godine, čime će biti stvoreni uslovi za početak rada ove kompanije, izjavio je Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS.

Čubrilović kaže da će avioni koje planira da nabavi Vlada RS za potrebe Sky Srpske biti mlaznjaci sa 70 do 80 mjesta, moraće da imaju dolet do svih destinacija u Evropi i bližih dijelova u Rusiji, da su ekonomični, sa niskim stepenom amortizacije, te da imaju servise na prostoru bivše Jugoslavije.

"To bi bili početni uslovi", kazao je Čubrilović, dodajući da će značajnu ulogu igrati cijena i uslovi pod kojima će biti plaćeni, tačnije, kakva će kreditna linija biti ponuđena.

Prema njegovima riječima, kompanija koja bude isporučila avione pregovaraće sa Ministarstvom finansija RS o učešću i neophodnim garancijama, da li bankarskim ili Vlade RS.

"U svakom slučaju, interes za ovakav vid finansiranja postoji kod nekoliko kompanija, a tokom postupka javnih nabavki će biti odlučeno koja će kompanija pobijediti", dodajući da bi se već za dva mjeseca moglo znati koja će kompanija isporučiti avione.

Ministar je istakao da će u cijenu aviona biti uračunata i obuka duplih posada za letjelice. On napominje da, osim nabavke aviona, treba obezbijediti da banjalučki aerodrom nabavi dodatnu opremu neophodnu za prijem putnika kako bi bili stvoreni početni uslovi da aerodrom i Sky Srpska funkcionišu.

Što se tiče obezvjeđivanja putnika, resorni ministar smatra da će se s najmanje dvije destinacije u Evropi otvoriti svakodnevne linije i uvezati se sa aerodromima bivše Jugoslavije.

Zoran Injac, direktor Sky Srpske kazao je da se pored redovnih linija, planiraju i čarter letovi.

On je kazao da je Sky Srpska već započela potrebne procedure za dobijanje certifikata za komercijalnu upotrebu koji podrazumijeva da se posjeduje poznat tip letjelica za koje se planira saobraćaj.

Injac smatra da su ispitivanja pokazala da postoji potreba za avio kompanijom, dodajući da će u početku biti potrebna i podrška Vlade za njeno uspješno funkcionisanje.

Damir Ćopić, direktor Direkcije za civilnu vazdušnu plovidbu RS, uvjeren je da projekat oživljavanja avio saobraćaja kroz nabavku dva aviona može da uspije, podsjećajući se da je Banja Luka 1998. godine imala redovne rentabilne avio – linije i to za Beč svaki dan, Cirih i Snat Galen.

On ocjenjuje da će to u početku biti težak put koji čeka Sky Srpsku, ali da, uz podršku Turističke organizacije, Privredne komore i svih struktura kako bi to sve zaživjelo, očekuje uspjeh.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti