Slaba zainteresovanost za bavljenje seoskim turizmom

27.03.2014. 09:55 / Izvor: SRNA
Slaba zainteresovanost za bavljenje seoskim turizmom

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Maida Ibrišagić-Hrstić izjavila je jučer da je u Srpskoj za sada tridesetak domaćinstava registovano za bavljenje seoskim turizmom, a mogućnosti su mnogo veće.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Maida Ibrišagić-Hrstić izjavila je jučer da je u Srpskoj za sada tridesetak domaćinstava registovano za bavljenje seoskim turizmom, a mogućnosti su mnogo veće.

Hrstićeva je istakla da su u Ministarstvu sagledali mogućnosti, te potrebne aktivnosti da bi u narednom periodu u ovoj oblasti došlo do poboljšanja.

"Uputili smo inicijativu Ministarstvu finansija za izmjenu zakonskih rješenja, a o tome smo obavijestili i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Igora Radojičića da bismo zajedno vidjeli šta sve treba uraditi da bi se olakšao rad seoskih domaćinstava u oblasti turizma, jer imamo velike mogućnosti za taj posao", rekla je ona.

Hrstićeva je u Donjim Agićima, kod Novog Grada, rekla da je ovo područje zaista prikladna destinacija za razvoj seoskog turizma.

Direktor Poljoprivredne zadruge "Agrojapra" Nada Nešković-Railić podsjetila je da je u Donjim Agićima u protekle četiri godine rađeno dosta na pružanju turističkih usluga.

"U okviru projekta `Škola u prirodi`, Zadrugu su organizovano obilazili učenici osnovnih škola kojima je, osim izleta, ponuđen i edukativni dio - obilazak pogona Zadruge i upoznavanje sa tehnologijom proizvodnje. Osim učenika osnovnih škola, imali smo i posjete srednjoškolaca i studenata", rekla je Railićeva.

Ona je navela da je "Agrojapra" angažovana i na animiranju nekoliko domaćinstava da počnu sa pružanjem usluga seoskog turizma.

"Nakon što su prošli obuku, nadamo se da će i oni početi u svojim domaćinstvima pružati turističke usluge gostima", kaže Railićeva.

Ona je rekla da se, zbog nedostatka smještajnih kapaciteta, organizuju samo jednodnevne posjete Donjim Agićima.

"Jedan od naših ciljeva je i izgradnja smještajnih kapaciteta u krugu Zadruge za bar dva razreda osnovne škole", istakla je Railićeva.

Planirana je i izgradnja pješačke staze, čime bi bila zaokružena turistička ponuda u ovom mjestu.

Ministar trgovine i turizma Maida Ibrišagić-Hrstić i minstar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović danas su boravili u "Agrojapri" u Donjim Agićima u okviru posjete opštini Novi Grad.

Prije toga za ministre je bio organizovan prijem u kabinetu načelnika opštine Snježane Rajilić, a zatim je održan radni sastanak sa rukovodstvom opštine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti