Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Šleperi po smeće iz Italije dolaze sljedećeg mjeseca

25.01.2021. 09:39 / Izvor: Glas Srpske

Predstavnici firme “Kemeko-BH” iz Lukavca obići će u toku sedmice lokacije na kojima je polovinom prošle godine nelegalno deponovan tekstilni otpad iz Italije, da bi napravili plan i već početkom februara počeli da uklanjaju smeće iz Drvara, Bosanskog Grahova i Bihaća.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” direktor te firme Maid Hadžimujić naglasivši da će lokacije obići u pratnji predstavnika Federalne uprave za inspekcijske poslove.

"Nakon toga napravićemo logistiku i početkom februara trebalo bi da počnemo da odvozimo otpad. Malo nam je vrijeme pomrsilo planove. Naš zadatak je da obavimo pripremu tog otpada za spaljivanje u cementarama. Ukoliko ne uspije biti spaljen u cementarama u BiH, moraće biti izvezen u inostranstvo", rekao je Hadžimujić, dodavši da u BiH postoje dvije cementare koje imaju dozvole da mogu obavljati taj posao.

Načelnica Drvara Dušica Runić kazala je da su svi rokovi odavno istekli i da mještani zapadnokrajiških opština predugo čekaju na uklanjanje ovog otpada.

"Trebalo je još prošle sedmice da firma koja će odvesti smeće obiđe sve ove lokacije. Osim toga, ostaje i da nadležni utvrde ko je odgovoran za sve ovo i da odgovorni budu kažnjeni. I kada otpad bude odvezen slučaj neće biti završen, sve dok tužilaštvo ne obavi svoj dio posla", poručila je Runićeva.

Vijest da bi otpad uskoro trebalo da bude odvezen obradovala je i prvog čovjeka Bosanskog Grahova Uroša Đurana, koji kaže da je krajnje vrijeme da taj problem bude riješen.

"U centru opštine u nekadašnjoj fabrici obuće “Borac” istovarena su nepuna dva šlepera otpada, ali na deponiji Korita teško da se može i utvrditi koliko je istovareno tog otpada, koji je potom gurnut u rupe u zemlji. Ne znam ni na koji način će to biti pokupljeno sa lokalne deponije", rekao je Đuran.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je krajem decembra prošle godine okončala postupak javne nabavke usluge odvoza i zbrinjavanja nelegalno deponovanog otpada na području Drvara, Bosanskog Grahova i Bihaća. Stotine tona tekstilnog otpada iz Italije u ove opštine polovinom prošle godine uvezla je firma “Krom reciklaža”. To preduzeće registrovano je na adresu opštine Drvar, Titova 1. Stanovništvo Drvara i Bosanskog Grahova organizovalo je proteste kojima je zaustavilo dalje deponovanje smeća nadomak svojih ognjišta, a uz podršku čelnika lokalnih zajednica započela je borba da otpad bude odvezen iz tih opština.

Finansiranje

Novac za uklanjanje i zbrinjavanje otpada je, nakon ranije upućene inicijative Drvara, a po nalogu Vlade FBiH obezbijedio Fond za zaštitu životne sredine Federacije. Iz fonda su ranije naveli da će novac biti operativan nakon što inspekcija sprovede potrebne procedure.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti