Slobodne zone u Srbiji u 2016. očekuju investicije vrijedne 140 mil. eura

13.04.2016. 09:38 / Izvor: Bankamagazin
Slobodne zone u Srbiji u 2016. očekuju investicije vrijedne 140 mil. eura

Srpsko Ministarstvo financija očekuje da će u slobodne zone ove godine biti uloženo oko 140 milijuna eura. U protekle dvije godine u slobodnim zonama zaposleno je 7579 osoba, a ukupno u njima radi 22.158 radnika.

Gotovo svaki peti proizvod koji je prošle godine prodan van granica Srbije proizveden je u nekoj od 14 slobodnih zona. Na svjetskom tržištu utrženo je više od 2 milijarde eura, piše srpski dnevnik Večernje novosti. Ove godine nije planirano otvaranje novih zona, osim Bariča, koji je dio slobodne zone Beograd, ali nadležni najavljuju da će se većina postojećih zona proširiti dolaskom novih ulagača.

Srpsko Ministarstvo financija očekuje da će u slobodne zone ove godine biti uloženo oko 140 milijuna eura. U protekle dvije godine u slobodnim zonama zaposleno je 7579 osoba, a ukupno u njima radi 22.158 radnika.

"U ovom trenutku nije u planu otvaranje novih slobodnih zona, ali jest proširenje slobodnih zona Novi Sad, Šabac, Smederevo, Svilajnac, Pirot i Priboj", rekao je Milan Ristić, direktor Uprave za slobodne zone.

Početkom srpnja, najavljuje Ristić, trebala bi s radom početi slobodna zona Beograd na lokaciju u Bariču, na kojoj kompanija Mei Ta Industrial Co treba početi graditi svoj proizvodni pogon.

Najveće prednosti poslovanja u slobodnim zonama su oslobođenje od plaćanja carine i poreza na dodatnu vrijednost na repromaterijal, opremu i potrošnju energenata.

"Ako promatramo najznačajnije pokazatelje kao što su vrijednost proizvodnje i izvoza, kao i broj zaposlenih, najuspješnije su slobodne zone Pirot, FAS Slobodna zona i Subotica", kaže Ristić.

Najveći potencijal, s obzirom na geografski položaj, raspoloživost greenfield kapaciteta te odnos lokalne samouprave prema slobodnoj zoni i njenom daljem razvoju, imaju zone Smederevo i Šabac, procjenjuje direktor srpske Uprave za slobodne zone..

Slobodna zona Pirot smatra se jednom od najuspješnijih, jer postiže najbolje rezultate. Imaju 18 proizvodnih kompanija, u kojima radi oko 5500 ljudi.

"Osim što nudimo povlastice kao i ostali, kod nas su investitori oslobođeni i lokalnih poreza, a naša zona im nudi kompletan i jeftin set popratnih usluga. To je moderan koncept, a na ovim poslovima je kod nas angažirano oko 50 ljudi. Mi smo na neki način i špediter, organiziramo transport, imamo magazine... Taj koncept je zaslužan što smo već tri godine među 50 najboljih slobodnih zona na svijetu. Da bismo privukli nove investicije, država bi trebala uvesti dodatne porezne olakšice, da nam ulagači ne bi odlazili u Makedoniju", tumači Dragan Kostić, direktor slobodne zone Pirot.

Makedonija, naime, nude bolje uvjete: kod njih su oni koji posluju u slobodnim zonama oslobođeni svih poreza, dodaje Kostić.

U slobodnoj zoni Pirot osmislili su poseban program za razvoj malih i srednjih poduzeća, kojih trenutno ima 15, a u prosjeku zapošljavaju oko 50 radnika. Planiraju i proširenje zone na novoj lokaciji.

Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva, ističe kako je neuređena zemlje zarasla u korov u tri godine pretvorena u slobodnu zonu koja se najbrže razvija u Srbiji. Danas je to, kako kaže, jedan od najljepših industrijskih parkova za koji su strani investitori izuzetno zainteresirani.

Slobodna zona u Smederevu prostire se na oko 140 hektara, ima mrežu novih prometnica, komunalnu i energetsku infrastrukturu. Avramović kao glavne prednosti smederevskog industrijskog parka ističe blizinu Beograda, Dunav, Koridor 10 i razvijenu mrežu prometnica.

"Samo lani više od 2500 Smederevaca našlo je posao u slobodnoj zoni. Pregovaramo s još nekoliko velikih investitora, koji bi, ako sve bude po planu, uskoro trebali početi poslovati u našem industrijskom parku", zaključuje gradonačelnica Avramović.

Među stranim investitorima u 14 slobodnih zona najviše ih je iz Italije. Među njima su Geox, koji posluje u Vranju, Vopachel u Šapcu, i Carbotech u Smederevu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti