Slobodni za praznike: Na prvi online protest u BiH 'došlo' 34.000 građana

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Slobodni za praznike: Na prvi online protest u BiH "došlo" 34.000 građana

29.04.2019. 14:17 / Izvor: Akta.ba

Protest "Slobodni za praznike!" kojeg organizira Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine, a povodom skretanja pažnje na pravo trgovaca na slobodne dane tokom praznika, počeo je danas tačno u podne.

Na današnjoj press konferenciji organiziranoj povodom prvih online radničkih protesta u BiH, iz STBIH su pozvali sve bh. građane da klikom na stranicu www.slobodnizapraznike.com ostave svoj komentar i potpišu online peticiju upućenu premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću. 

Tokom jednosatnog online protesta kampanju "Slobodni za praznike" podržalo je 34.048 građana, a live stream je gledalo više od 5.000 ljudi. 

Za STBiH 29. april je postao tradicionalni dan akcije, jer radnici u ovom sektoru ne mogu 1. maj, Praznik rada iskoristiti kako bi artikulisali za njih bitna pitanja. Naime, u sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti radnici nemaju slobodan dan za praznike, ali ni dan koji bi iskoristili za bilo koji oblik sindikalne borbe što je posljedica nedostatka političke volje za donošenjem zakona o praznicima BiH, kao i nepostojanje obavezujućih akata, mehanizama i instrumenta kojima bi se svim radnicima u BiH, bez obzira na mjesto i sektor u kojem rade, garantirale jednake mogućnosti i prava vezana za neradne dane u dane praznika, istaknuto je na konferenciji za medije. 

"Kada je u pitanju zakonska regulativa u BiH vezana za rad u vrijeme praznika situacija je haotična. Na nivou FBiH nemamo zakon o praznicima, odnosno, postoji zakon preuzet od bivše države kojeg ne možete naći. Ima i svijetlih primjera, poput Županije zapadno-hercegovačke u kojoj je donesen Zakon o praznicima koji regulira rad praznicima, nedjeljom i kaznene odredbe za one koji krše odredbe zakona koje se kreću od 500 do 5.000 KM. U općini Čitluk je također donesena Odluka kojom se zabranjuje rad nedjeljom, definira rad praznicima, kao i kaznene odredbe koje se u ovom slučaju kreću i do 10.000 KM", kazala je Željka Rubinić, regionalna povjerenica STBIH – Regija Hercegovina.

Dragan Došen, regionalni povjerenik STBIH – Regija Sjeverozapad istaknuo je da na ovom području postoji različita regulativa kada je u pitanju rad praznicima i nedjeljom. 

"U Sanskom Mostu regulirano je da je radno vrijeme nedjeljom do 12, a u Bihaću do 22 časa. Nedavno je donosena odluka Skupštine Grada Banja Luka kojom je definisano radno vrijeme nedjeljom do 22 časa, a ranijom odlukom se radilo do 20 časova. U Regiji Sjeverozapad, ali i u ostatku BiH sve je primjetniji nedostatak radne snage u sektoru trgovine", kazao je Došen.

Upravo je činjenica da radnici u sektoru trgovine nemaju pravo na slobodan dan opredijelila rukovodstvo i članstvo STBIH na online protest. 

"Radim u kompaniji koja posluje u oba bh. entiteta i koja je opredjeljena za poštivanje zakonskih propisa kada su u pitanju prava radnika, što uključuje i rad praznicima. Činjenica da nema zakona smeta i poslodavcima, jer u takvoj situaciji se dešava da poslodavac osigura slobodan dan za uposlenike, a njegova konkurencija radi na taj dan. Dakle, da bi poslodavci poštovali zakon, taj zakon nadležni prethodno moraju donijeti", kazala je Blaženka Marković, glavna povjerenica STBIH u Konzum BiH.

Online protest je doprinos i podrška inicijativi koju je STBIH uputio izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, "Inicijative smo dostavili premijeru FBiH Fadilu Novaliću i predsjedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću, s ciljem sistemskog uređenja rada u dane praznika i pronalaženja rješenja koja će omogućiti radnicima u trgovini i uslužnim djelatnostima neradni dan za praznike, sa jasno naglašenim mehanizmima za provođenje takvih zakonskih rješenja i kaznenim mjerama za one koji budu uzrupirali pravo radnika trgovine na slobodan dan za praznike. Ukoliko Vlada FBiH odbije naše prijedloge, mi u STBIH smo spremni predložiti izmjene i dopune zakona, radi se o Zakonu o unutrašnjoj trgovini FBiH i Zakonu o radu FBiH, kako bi se reguliralo pravo koje omogućava radicima u sektoru trgovine da budu slobodni za praznike. U tom smislu već smo imali razgovore sa zastupnicima stranaka i pozicije i opozije u Parlamentu FBiH koji su kao ovlašteni predalagači spremni predložiti donošenje izmjena i dopuna ovih zakona. Neposredno pred dolazak na ovu press konferenciju dobili smo odgovor na našu inicijativu od strane pregovaračkog tima Vlade FBiH u kojemu se navodi da su spremni razgovarati o našim inicijativama, nakon što pribave mišljenja nadležnih ministarstava“, kazala je Mersiha Beširović, predsjednica STBIH. 

Prisutni na press konferenciji su još jednom pozvali sve građane BiH da do 30. maja klikom na stranicu www.slobodnizapraznike.com i potpisivanjem peticije podrže radnike u sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti da ostvare svoje pravo i budu – "Slobodni za praznike!"

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti