Slovencima predstavljeni problemi s kojima se susreću bh. prijevoznici

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Slovencima predstavljeni problemi s kojima se susreću bh. prijevoznici

05.07.2019. 13:11 / Izvor: Akta.ba

Na inicijativu Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, a u vezi sa zabranom tranzitnog prometa teretnih vozila iznad 7,5 t maksimalne dopuštene mase na sedam od ukupno 16 graničnih prijelaza između Republike Hrvatske i Republike Slovenije, 4. jula 2019. godine u Ljubljani je održan sastanak delegacije Ministarstva za infrastrukturu Republike Slovenije, predvođene Andrejom Knez, v.d. direktorice Direktorata za kopneni promet, i Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, predvođene sekretarom Ministarstva Igorom Pejićem.

Delegacija Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je predstavila sve probleme s kojima se susreću bh. prijevoznici nakon uvođenja prethodno navedenih zabrana, izražene prvenstveno u dodatnim kilometrima i troškovima zbog obilazaka te velikom gubitku vremena zbog zadržavanja na otvorenim graničnim prijelazima.

Slovenačkoj delegaciji su predstavljeni i okvirni podaci o broju i interesu bh. prijevoznika za određene granične prijelaze.

Zbog navedenih razloga, od slovenačke delegacije je zatraženo preispitivanje odluke o zabranama tranzitnog prijevoza na graničnim prijelazima u pogledu bh. prijevozničkih firmi, odnosno izuzeća iz odluke na istovjetan način kako je to uređeno za prijevoznike sa sjedištem u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji u Republici Hrvatskoj.

Nakon razmatranja iznesenih problema i predstavljenih podataka, slovenačka delegacija je zatražila od bh. delegacije dostavljanje detaljnog pregleda bh. prijevozničkih firmi i broja vozila koji imaju cjelogodišnji interes za korištenje zatvorenih graničnih prijelaza, sve u cilju preduzimanja daljnjih mjera o ovom pitanju.

Zaključeno je da će bh. strana u što kraćem vremenu provesti istraživanje među bh. prijevozničkim firmama o navedenom pitanju i prikupljene podatke dostaviti slovenačkoj strani, nakon čega će biti zakazan sljedeći sastanak.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti