Slovenija među prvih deset spoljnotrgovinskih partnera BiH interes i za turizam

11.01.2020. 08:32 / Izvor: Akta.ba
Slovenija među prvih deset spoljnotrgovinskih partnera BiH interes i za turizam

Konstatovano je da su odnosi BiH i Slovenije bliski i prijateljski, te da je Slovenija među prvih deset spoljnotrgovinskih partnera BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i ambasadorica Slovenije u BiH Zorica Bukinac razgovarali su u Sarajevu o bilateralnim pitanjima u vezi sa postojećim visokim nivoom trgovinske razmjene između BiH i Slovenije, te o obimu slovenačkih investicija u BiH.

Tokom sastanka, Košarac se fokusirao na pitanja izgradnje turističkih kapaciteta u BiH, te poručio da uspješne prakse Slovenije mogu biti dobar primjer za BiH, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonoskih odnosa.

Posebno interesovanje Košarac je pokazao za način na koji postojeći kapaciteti i prirodni resursi BiH mogu biti stavljeni u funkciju održivog upravljanja turističkim potencijalima.

Sagovornici su zaključili da je potrebno uložiti dodatne napore na osposobljavanju turističkog kadra u BiH, a s tim u vezi, ministar Košarac je izrazio spremnost da razgovara sa svim nivoima vlasti u BiH kako bi bila obezbijeđena posebna sredstva koja bi bila usmjerena na edukaciju turističkog kadra u BiH.

Bukinčeva je istakla da Slovenija može pomoći u izgradnji turističkih kapaciteta, te navela da će se angažovati na davanju dodatnog zamajca razvoju turizma.

Ona je naglasila da Slovenija daje punu podršku evropskim integracijama BiH, poručivši da će tokom slovenačkog predsjedavanja Savjetom EU naredne godine poseban fokus biti na zemljama zapadnog Balkana i evropskim integracijama BiH.

Konstatovano je da su odnosi BiH i Slovenije bliski i prijateljski, te da je Slovenija među prvih deset spoljnotrgovinskih partnera BiH.

Tokom sastanka razmatrane su mogućnosti učestvovanja ministra Košarca na različitim strateškim konferencijama u Sloveniji i BiH, a bilo je govora o mogućnosti njegovog prisustva ovogodišnjem Bledskom strateškom forumu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti