Slovenija: Nesiguran nastavak postupka prodaje dionica "Mercatora"

12.02.2010. 11:40 / Izvor: Fena
Slovenija: Nesiguran nastavak postupka prodaje dionica 'Mercatora'

Predstavnici osam slovenskih i stranih banaka koje posjeduju 36 posto dionica trgovačkog lanca "Mercator" danas bi se trebali sastati i razgovarati o prispjelim ponudama za prodaju svojih udjela u sklopu prikupljanja neobvezujućih ponuda, ali je nastavak postupka nesiguran jer ponudama nisu zadovoljne dvije banke u većinskom vlasništvu države, prenose u petak slovenski mediji.

Prema neslužbenim informacijama "prodaja je sve manje vjerojatna", piše ljubljanski dnevni list "Dnevnik" koji najviše piše o navodnoj ponudi koju je dao Agrokor. Većina slovenskih medija još u četvrtak je objavila neslužbene i nepotvrđene informacije da je od osam prispjelih ponuda najpovoljnija Agrokorova i da je on ponudio najveću cijenu za otkup dionica.

Predsjednik uprave Nove ljubljanske banke (NLB) Božo Jašovič izjavio je u četvrtak kako sumnja da će se njegova banka i Banka Celje, u većinskom vlasništvu države, koje su vlasnice 15 posto "Mercatorovih" dionica, odlučiti za prodaju iako konačnu odluku o tome još nisu donijeli. Te dvije banke formalno nisu u konzorciju banaka, nego su se pridružile postupku prikupljanja ponuda preko tvrtke Arkas koju su angažirale Unicredit, Gorenjska banka, Abanka, NKBM, Banka Koper i Hypo Alpe Adria, podsjeća list.

"Postupak prodaje svog udjela vodimo samostalno, a ne s ostalim bankama koje predvodi Unikredit", izjavio je Jašovič.

Ljubljanski "Dnevnik" navodi da je u posjedu dokumenata koji svjedoče da je ponudu dao i hrvatski Agrokor, koji računa da će ga u financiranju mogućeg preuzimanja najvećeg slovenskog trgovačkog lanca financirati Unicredit od kojega je već navodno dobio jamstva za financiranje otkupa. No, takvo je preuzimanje malo vjerojatno s obzirom da bi u konačnici za njega morala dati odobrenje i slovenska vlada.

Te rezerve list povezuje sa značenjem Mercatora za domaće dobavljače i s velikim brojem radnih mjesta vezanih uz Mercator, te uz sumnje da bi ga hrvatska konkurentska kompanija nakon preuzimanja dodatno zadužila kako bi servisirala vlastite kreditne obveze ili bi njegove prihode koristila za vlastitu financijsku konsolidaciju.

Ljubljanska tvrtka Arkas priopćila je u ponedjeljak da je u roku prispjelo osam ponuda za kupnju Mercatorovih dionica, ali nije htjela otkriti ponude niti tko ih je dao, navevši da bi to moglo biti poznato za dva tjedna, nakon što se banke odluče o užem izboru ponuda koje idu u daljnji postupak.

U komentaru u ljubljanskom "Delu" također se navodi da navodna Agrokorova ponuda nema mnogo izgleda. U komentaru se tvrdi da je hrvatska trgovačka kompanija u zadnje vrijeme uložila mnogo napora u "glancanje" svog ugleda u Sloveniji, ali da je slovenska javnost i dalje protiv prodaje Mercatora stranom konkurentu.

Mercator je za moguće strane kupce "još uvijek preskupa meta", tvrdi vodeći slovenski list.

Ako je istina da je Todorić dao najbolju ponudu i ako bi on bio izabran, onda bi postojala realna opasnost da preuzimanjem Mercatora postane financijski iscrpljen i da se "prilijepi" na Mercatorove prihode, a ne treba zanemariti niti bojazni da bi s Mercatorovih polica nestali slovenski proizvodi koje bi zamijenili hrvatski, navodi "Delo" u komentaru.

Mercator i Agrokor su uz to, kako se navodi, dvije "nekompatibilne" i "nespojive" kompanije jer imaju "potpuno različitu poslovnu filozofiju".

"Sasvim je različit njihov način upravljanja i funkcioniranja", piše vodeći slovenski list.

Dodaje da Todorića vodi velika ambicija da preuzimanjem slovenske kompanije "podijeli tržište" bivše Jugoslavije i ovog dijela Europe, te da se zna koja bi se poslovna filozofija morala povući ako bi do spajanja Agrokora i Mercatora doista došlo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti