Vijesti / REGIJA

Slovenija "prevarena" u poslu s maskama, sumnjiv poduzetnik iz BiH

Stanje s opremom i zaštitnim sredstvima u slovenskim bolnicama je kritično, ustvrdio je ranije Tonin.

19.03.2020. 14:31 / Izvor: HINA

Slovenski ministar obrane Matej Tonin izjavio je u četvrtak da se u zapletu oko tri milijuna maski koje je država naručila, a trebale su stići teretnim vozilom preko Italije, radilo o klasičnoj prijevari.

"Za teretom se izgubio svaki trag, a policija je ustanovila da se radilo o klasičnoj prijevari", kazao je Tonin na konferenciji za novinare u Ljubljani, javila je Hina.

"Bila nam je obećana isporuka maski i ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek bio je u kontaktu s vozačem. Jučer u 14.30 je vozač kazao da je na carini u Sežani, a kasnije da će natočiti gorivo u Postojni, nakon čega smo s njime izgubili kontakt", kazao je Tonin.

Dodao je da je slovenska policija ustanovila da je riječ o klasičnoj prijevari koje će od sada tretirati kao prioritet.

Maske je naručilo poduzeća Global promet, čiji je direktor Emir Begović iz BiH, ali se pokazalo da je bilo riječi o fiktivnom poslu i klasičnoj prijevari te da tog transporta ni maski nikada nije ni bilo, kazao je slovenski ministar obrane.

Dodao je da je bila netočna jučer objavljena informacija kako su nepostojeće maske bile unaprijed plaćene 10 milijuna eura i da u tom pogledu nema štete te da će se maske i druga oprema potrebna za bolnice i druge ustanove tijekom epidemije koronavirusa naručivati po točno određenim cijenama i plaćati nakon isporuke.

Stanje s opremom i zaštitnim sredstvima u slovenskim bolnicama je kritično, ustvrdio je ranije Tonin.

Tonin je potvrdio da se čeka oko tri milijuna maski iz Njemačke, koje su trenutačno u Hamburgu, ali da je to trenutno u zastoju zbog restrikcija u transportu pa se radi na diplomatskoj razini da ta pošiljka što prije stigne u Sloveniju.

Po riječima ministra gospodarstva Počivalšeka, danas je osigurano 400.000 troslojnih zaštitnih maski od dobavljača Sanolabor te još sto tisuća maski koje su dostavile Slovenske željeznice, tako da će prve potrebe biti pokrivene.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti