Slovenski ministar tvrdi: Mercator neće biti 'razbijen' na više kompanija

Vijesti / REGIJA

Slovenski ministar tvrdi: Mercator neće biti "razbijen" na više kompanija

10.10.2019. 10:12 / Izvor: Fena

Slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek sastao se u srijedu u Ljubljani s predstavnicima konzorcija slovenskih dobavljača Mercatora, predstavnicima Fortenova grupe i potpredsjednikom ruske Sberbanke Maksimom Poletajevim.

Sastanak je održan kako bi se razjasnio položaj slovenskih dobavljača nakon vijesti u slovenskim medijima da Fortenova nakon prijenosa Mercatora sa "starog" Agrokora na Fortenovu namjerava "razbiti" Mercator na više dijelova, pri čemu bi navodno ljubljanska uprava izgubila kontrolu nad Mercatorovim kompanijama - kćerkama u Srbiji i BiH.

Kako su objavili slovenski mediji, Počivalšek je nakon sastanka izjavio da je od Fortenove i Poletajeva dobio garancije da Mercator neće ni nakon uključenja u Fortenovu biti razbijen na više kompanija i da neće doći do finansijskog iscrpljivanja najvećeg slovenskog trgovačkog lanca.

Od Fortenove, Agrokora i Sberbanke očekujem da će u razmjerno kratkom roku biti pripremljen prijedlog sporazuma koji bi zaštitio slovenske dobavljače nakon prijenosa Mercatora na Fortenovu, kazao je novinarima Počivalšek nakon sastanka i dodao da su usklađivanja o takvom sporazumu već u toku.

Počivalšek je rekao da je razbijanje Mercatora na više dijelova za Sloveniju neprihvatljivo i da je dobio garanciju kako će slovenskom trgovačkom lancu i ubuduće biti omogućeni uvjeti za razvoj i rast.

Mercator je za Sloveniju s aspekta zapošljavanja, položaja njegovih dobavljača i zbog ostvarenih prihoda važna firma i očekujemo da će slovenski dobavljači i u novoj grupi Fortenova imati ravnopravan status, kazao je slovenski ministar, dodavši da bi sjedište Mercatora i u novoj organizaciji Fortenove trebalo ostati u Ljubljani.

"Ako nam se to osigura, nećemo imati problema s prijenosom Mercatora na Fortenovu", kazao je Počivalšek.

Novinarima se nakon sastanka obratio i Poletajev. U izjavi za Slovensku televiziju kazao je da je njegovo prezime "Poletajev, a ne Todorić", te da cilj Sberbanka nije ni u kojem slučaju financijsko iscrpljivanje slovenskog trgovačkog lanca nego normalno poslovanje i stabilizacija Mercatora i Fortenova grupe, kako bi se iz poslovanja mogla isplaćivati dobit dioničarima.

Slovenski portali koji su ovih dana izašli s neslužbenom i nepotvrđenom informacijom o navodnom "razbijanju" Mercatora na više kompanija, pri čemu bi navodno slovenska vlada i dobavljači u takvoj reorganizaciji izgubili svoj dosadašnji utjecaj i tržišni udio, sugerirali su da je razbijanje Mercatora planirano na sugestiju ruske banke koja je i najveći dioničar, odnosno kreditor nekadašnjeg koncerna Agrokor, te da se Sberbank pri tome vodi samo logikom profita, kako bi naplatio svoje potraživanja, ne vodeći računa o razvoju i napretku Mercatora i cijele grupe bivših poduzeća u sastavu posrnulog bivšeg koncerna Agrokor, prenosi Hina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti